- Ryby i owoce morza
Składniki
- 25 ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 500 g dużych krewetek tygrysich, oczyszczonych
- 60 ml majonezu
- 30 ml sosu sriracha
- 15 ml sosu Worcestershire
- Sok i skórka z 1 cytryny
- 6 kromek chleba na zakwasie
- Oliwa z oliwek
- 2 szt. awokado
- Sok z cytryny
-
Przygotowanie
-
1Wlej do miski oliwę z oliwek i dodaj czosnek, sól oraz pieprz.
-
2Oczyść krewetki i usuń z nich żyłki. Nabij krewetki na małe drewniane szpikulce, nakłuwając je od ogonków w stronę główek. Posmaruj oliwą czosnkową i odstaw.
-
3Przygotowanie sosu Marie Rose: umieść w misce majonez, sos sriracha, Worcestershire oraz sok i skórkę z cytryny, a następnie dobrze wymieszaj składniki. Przypraw do smaku.
-
4Ustaw głęboką patelnię grillową kwadratową Le Creuset o boku 30 cm na średnim ogniu. Po nagrzaniu umieść w niej krewetki. Smaż, aż pojawią się grillowe paski, a krewetki nabiorą intensywnie różowego koloru (powinno to zająć około 2 minuty na stronę).
-
5Skrop chleb oliwą z oliwek i umieść na nagrzanej płycie grillowej. Tostuj chleb 2 minuty z każdej strony, aż pojawią się grillowe paski.
-
6Przekrój awokado na pół i usuń pestki. Posmaruj pozostałą oliwą czosnkową i połóż na patelni przekrojoną stroną do dołu. Smaż przez minutę.
-
7Podawaj krewetki z sokiem z cytryny, sosem Marie Rose, grillowanym awokado, chlebem na zakwasie i grillowanymi połówkami cytryny.
-
8Uwaga od szefa kuchni: Jeśli wolisz usunąć z krewetek skorupki i główkę, czas gotowania się skróci, ale upieczone mięso i tak nabierze różowej barwy.