Grillowane krewetki z tostami z awokado

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
CZAS GOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
PORCJE
4-6 4-6
Grillowane krewetki z tostami z awokado
Tradycyjny przysmak w nowej odsłonie. Smażenie krewetek w skorupkach pozwala wydobyć pełnię smaku, podobnie jak przy smażeniu mięsa z kością. Wyglądają też bardzo apetycznie, a ich mięso jest soczyste.
Główne SKŁADNIKI
  • Ryby i owoce morza
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 25 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 500 g dużych krewetek tygrysich, oczyszczonych
  • 60 ml majonezu
  • 30 ml sosu sriracha
  • 15 ml sosu Worcestershire
  • Sok i skórka z 1 cytryny
  • 6 kromek chleba na zakwasie
  • Oliwa z oliwek
  • 2 szt. awokado
  • Sok z cytryny
  • Przygotowanie

  • 1
    Wlej do miski oliwę z oliwek i dodaj czosnek, sól oraz pieprz.
  • 2
    Oczyść krewetki i usuń z nich żyłki. Nabij krewetki na małe drewniane szpikulce, nakłuwając je od ogonków w stronę główek. Posmaruj oliwą czosnkową i odstaw.
  • 3
    Przygotowanie sosu Marie Rose: umieść w misce majonez, sos sriracha, Worcestershire oraz sok i skórkę z cytryny, a następnie dobrze wymieszaj składniki. Przypraw do smaku.
  • 4
    Ustaw głęboką patelnię grillową kwadratową Le Creuset o boku 30 cm na średnim ogniu. Po nagrzaniu umieść w niej krewetki. Smaż, aż pojawią się grillowe paski, a krewetki nabiorą intensywnie różowego koloru (powinno to zająć około 2 minuty na stronę).
  • 5
    Skrop chleb oliwą z oliwek i umieść na nagrzanej płycie grillowej. Tostuj chleb 2 minuty z każdej strony, aż pojawią się grillowe paski.
  • 6
    Przekrój awokado na pół i usuń pestki. Posmaruj pozostałą oliwą czosnkową i połóż na patelni przekrojoną stroną do dołu. Smaż przez minutę.
  • 7
    Podawaj krewetki z sokiem z cytryny, sosem Marie Rose, grillowanym awokado, chlebem na zakwasie i grillowanymi połówkami cytryny.
  • 8
    Uwaga od szefa kuchni: Jeśli wolisz usunąć z krewetek skorupki i główkę, czas gotowania się skróci, ale upieczone mięso i tak nabierze różowej barwy.