- Owoce
Składniki
- 1 główka brokułu
- Sok z 1 cytryny
- Sól i czarny pieprz, świeżo zmielone
- Kasza bulgur lub kuskus, ugotowana
- Oliwa z oliwek
- 2 brzoskwinie, przepołowione
- 2 nektarynki, przekrojone na pół
- 4 morele, przekrojone na pół
- 30 ml miodu
- 2 kulki burraty lub kostki halloumi
- 12 plastrów szynki coppa lub innej wybranej (opcjonalnie)
- 8 paluszków grissini
- Ocet balsamiczny, do podania
- Rzeżucha lub rukola, do podania
-
Przygotowanie
-
1Zagotuj wodę w garnku. Włóż do wrzątku brokuł na 30 sekund, aż nabierze intensywnie zielonego koloru. Wyjmij i umieść w bardzo zimnej wodzie.
-
2Pokój brokuł na małe kawałki i umieść w blenderze. Zmiksuj, aby całość przypominała ryż.
-
3Wymieszaj sok z cytryny, sól i pieprz z rozdrobnionym brokułem. Dodaj ugotowaną kaszę bulgur lub kuskus i polej oliwą z oliwek. Odstaw.
-
4Umieść płytę grillową prostokątną Le Creuset 32 cm na średnim ogniu. Posmaruj owoce miodem i oliwą z oliwek.
-
5Po nagrzaniu umieść owoce na patelni naciętą stroną do dołu. Grilluj 2 minuty z obu stron i wyjmij.
-
6Skrop burratę oliwą z oliwek oraz dopraw solą i pieprzem. Podawaj z grillowanymi owocami pestkowymi (skropionymi octem balsamicznym), a także z szynką, paluszkami grissini oraz sałatką z brokułów. Podawaj ze świeżą rzeżuchą lub rukolą.