- Warzywa
Składniki
- 4 mini papryki
- 1 cukinia lub 4 mini cukinie
- 1 bakłażan lub 4 mini bakłażany
- 3 czerwone cebule dymki
- dodatkowe warzywa według uznania, np. 1 gałązka pomidorków koktajlowych lub 100 g grzybów, kukurydza, szparagi itp.
- Na marynatę:
- 2 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki stołowe octu ryżowego
- 2 łyżki stołowe drobno posiekanego imbiru
- 1 łyżka stołowa oleju sezamowego
-
Przygotowanie
-
1Do grillowanych warzyw umyć paprykę, cukinię i bakłażan. Cukinię pokroić na okrągłe plastry. Małe papryki pokroić na płasko.
-
2Bakłażany pokroić wzdłuż lub w poprzek na plasterki.
-
3Cebulę pokroić wzdłuż na połówki.
-
4Pomidorki koktajlowe umyć na gałązce.
-
5Składniki na marynatę wymieszać razem.
-
6Grillowane warzywa umieścić w dużej misce i wymieszać. Marynatę dodać do warzyw i wymieszać, marynować przez około 30 minut.
-
7Następnie smażyć warzywa na średnim ogniu, aż będą lekko upieczone.
-
8Ewentualnie dodać odrobinę oleju.