- Warzywa
Składniki
- Grillowane warzywa
- 2 bakłażany
- 8 małych cukiniii
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- oliwa z oliwek
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 250 ml jogurtu w stylu greckim
- 60 ml soku z cytryn
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
-
Przygotowanie
-
1Aby przygotować grillowane warzywa:
-
2Pokrój bakłażany wzdłuż na cienkie plasterki. Podziel cukinie wzdłuż. Pokrój papryki na 3 – 4 cm paski. Skrop warzywa oliwą z oliwek.
-
3Rozgrzej nieprzywierającą płytę grillową grill Le Creuset. Ułóż jedną warstwę bakłażanów na patelni. Grilluj aż będą brązowe po jednej stronie i odwróć, a następnie smaż do miękkości. Usuń bakłażany z patelni i dopraw je solą i pieprzem. To samo powtórz z cukiniami.
-
4Grilluj papryki z obu stron i umieść je w misce. Kiedy wszystkie papryki będą usmażone przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw do czasu aż osiągną temperaturę pokojową. Ułóż warzywa na półmisku.
-
5Aby przygotować sos jogurtowy:
-
6Wymieszaj wszystkie składniki sosu w misce i skrop nim grillowane warzywa.