Grillowane warzywa z sosem jogurtowym

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
4-6 4-6
Grillowane warzywa z sosem jogurtowym
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • Grillowane warzywa
  • 2 bakłażany
  • 8 małych cukiniii
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • oliwa z oliwek
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sos jogurtowy:
  • 250 ml jogurtu w stylu greckim
  • 60 ml soku z cytryn
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Aby przygotować grillowane warzywa:
  • 2
    Pokrój bakłażany wzdłuż na cienkie plasterki. Podziel cukinie wzdłuż. Pokrój papryki na 3 – 4 cm paski. Skrop warzywa oliwą z oliwek.
  • 3
    Rozgrzej nieprzywierającą płytę grillową grill Le Creuset. Ułóż jedną warstwę bakłażanów na patelni. Grilluj aż będą brązowe po jednej stronie i odwróć, a następnie smaż do miękkości. Usuń bakłażany z patelni i dopraw je solą i pieprzem. To samo powtórz z cukiniami.
  • 4
    Grilluj papryki z obu stron i umieść je w misce. Kiedy wszystkie papryki będą usmażone przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw do czasu aż osiągną temperaturę pokojową. Ułóż warzywa na półmisku.
  • 5
    Aby przygotować sos jogurtowy:
  • 6
    Wymieszaj wszystkie składniki sosu w misce i skrop nim grillowane warzywa.