- Owoce morza
Składniki
- 4 duże filety z dorady, ok. 120 g
- Sól
- Czarny pieprz, świeżo mielony
- Mąka do posypania
- Oliwa do smażenia
- Kilka gałązek koperku do dekoracji
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżki octu winnego czerwonego
- 1-2 łyżeczki miodu
- 3-4 łyżki oliwy
- Czarny pieprz, świeżo mielony
- Sól
- 300 g małej cukinii
- 2-3 łyżki oliwy
- 500 g zielonych szparagów, końce odłamane
- 200 g mrożonego groszku
- 1 marynowana solona cytryna
- 10 gałązek bazylii tajskiej
-
Przygotowanie
-
1Umyć cukinię, przedzielić wzdłuż a następnie pokroić w plastry.
-
2Na patelni z nieprzywierającą powierzchnią, rozgrzać 1-2 łyżki oliwy. Dodać plastry cukini, smażyć na średnim ogniu na złoty kolor przez 6 do 8 minut. Następnie przełożyć do dużej miski.
-
3Pozostałą oliwę podgrzać na patelni i usmażyć na niej na złoty kolor szparagi. Pod koniec dodać groszek i również podsmażyć.
-
4Do plastrów cukini dać mieszankę szparagów i groszku, posolić.
-
5Wszystkie składniki na marynatę zmiksować blenderem na jednorodną masę.
-
6Zamarynowaną cytrynę pokroić w drobną kostkę.
-
7Podsmażone warzywa wymieszać wraz z marynatą, kostkami cytryny i bazylią tajską. Dosmakować solą i pieprzem, podać na talerzu.
-
8Filety rybne posolić i popieprzyć od strony mięsa. Skórę posypać mąką.
-
9Oliwę podgrzać na patelni, filety rybne podsmażyć na złoty kolor od strony skóry, następnie odwrócić i usmażyć na gotowo.
-
10Filety rybne podawać na warzywach i udekorować gałązkami koperku.