Grillowany filet z dorady z zielonymi smażonymi warzywami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Grillowany filet z dorady z zielonymi smażonymi warzywami
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce morza
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Ryba:
  • 4 duże filety z dorady, ok. 120 g
  • Sól
  • Czarny pieprz, świeżo mielony
  • Mąka do posypania
  • Oliwa do smażenia
  • Kilka gałązek koperku do dekoracji
Marynata:
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki octu winnego czerwonego
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 3-4 łyżki oliwy
  • Czarny pieprz, świeżo mielony
  • Sól
Warzywa:
  • 300 g małej cukinii
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 500 g zielonych szparagów, końce odłamane
  • 200 g mrożonego groszku
  • 1 marynowana solona cytryna
  • 10 gałązek bazylii tajskiej
  • Przygotowanie

  • 1
    Umyć cukinię, przedzielić wzdłuż a następnie pokroić w plastry.
  • 2
    Na patelni z nieprzywierającą powierzchnią, rozgrzać 1-2 łyżki oliwy. Dodać plastry cukini, smażyć na średnim ogniu na złoty kolor przez 6 do 8 minut. Następnie przełożyć do dużej miski.
  • 3
    Pozostałą oliwę podgrzać na patelni i usmażyć na niej na złoty kolor szparagi. Pod koniec dodać groszek i również podsmażyć.
  • 4
    Do plastrów cukini dać mieszankę szparagów i groszku, posolić.
  • 5
    Wszystkie składniki na marynatę zmiksować blenderem na jednorodną masę.
  • 6
    Zamarynowaną cytrynę pokroić w drobną kostkę.
  • 7
    Podsmażone warzywa wymieszać wraz z marynatą, kostkami cytryny i bazylią tajską. Dosmakować solą i pieprzem, podać na talerzu.
  • 8
    Filety rybne posolić i popieprzyć od strony mięsa. Skórę posypać mąką.
  • 9
    Oliwę podgrzać na patelni, filety rybne podsmażyć na złoty kolor od strony skóry, następnie odwrócić i usmażyć na gotowo.
  • 10
    Filety rybne podawać na warzywach i udekorować gałązkami koperku.