
Główne SKŁADNIKI
- Ryby i owoce morza
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Gremolata:
- 1 szklanka liści pietruszki
- 1 ząbek czosnku, starty
- 2 cytryny, bez skórki
Pstrąg:
- 2 cytryny, przekrojone
- 2 całe pstrągi wypatroszone i pozbawione łusek
- 1 pęczek świeżego tymianku
- 1 bukiet świeżej pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 pęczek zielonej radicchio
- 1 pęczek czerwonej radicchio
- 1 garść rzodkiewek, warzywa dołączone i pokrojone na pół
- 1/4 szklanki posiekanych pistacji
-
Przygotowanie
-
1Gremolata: Posiekaj pietruszkę. Dodaj starty czosnek i skórkę z cytryny na deskę do krojenia i kontynuuj siekanie, mieszając, aż pietruszka będzie drobno posiekana. Zużyj natychmiast lub przechowuj w szczelnym pojemniku.
-
2Pstrąg: W międzyczasie rozgrzej grill lub piekarnik do 260°C.
-
3Przekrój jedną cytrynę na pół i odstaw na bok. Pokrój pozostałą cytrynę na cienkie plasterki. Za pomocą sznurka zwiąż plasterki cytryny, tymianek i pietruszkę i umieść je w pstrągu. Posmaruj zewnętrzną stronę pstrąga oliwą z oliwek, a następnie dopraw solą i pieprzem.
-
4Umieść przepołowioną cytrynę, zieloną cykorię, czerwoną cykorię i rzodkiewki w misce miksera. Skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
-
5Pracując z jednym pstrągiem na raz, umieść pstrąga na środku kwadratowego kosza do grillowania na świeżym powietrzu i ułóż połowę cytryny, cykorię i rzodkiewki wokół pstrąga. Umieść kosz do grillowania na rozgrzanym grillu (lub w piekarniku). Gotuj przez 8-10 minut, a następnie odwróć pstrąga, cytrynę i warzywa i kontynuuj gotowanie, aż pstrąg zacznie się łuszczyć i będzie ugotowany w całości, około 8-10 minut dłużej. Zdejmij z grilla i podawaj danie udekorowane gremolatą i posiekanymi pistacjami.
W tym przepisie cały pstrąg jest nadziewany cytrusami i ziołami oraz podawany z obfitymi warzywami. Gotowanie w koszu do grillowania pozwala ciepłu dotrzeć do pstrąga, aby uzyskać wędzony, grillowany smak, który po ugotowaniu uzupełnia gremolata o lekkim smaku. Te kreatywne elementy są połączone z prażonymi pistacjami, aby stworzyć pełne przygód danie, które jest równie oszałamiająco piękne, co pyszne.
