Grillowany pstrąg ze smażoną cykorią i gremolatą

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
1-2 1-2
Grillowany pstrąg ze smażoną cykorią i gremolatą
Główne SKŁADNIKI
  • Ryby i owoce morza
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Gremolata:
  • 1 szklanka liści pietruszki
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • 2 cytryny, bez skórki
Pstrąg:
  • 2 cytryny, przekrojone
  • 2 całe pstrągi wypatroszone i pozbawione łusek
  • 1 pęczek świeżego tymianku
  • 1 bukiet świeżej pietruszki
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 pęczek zielonej radicchio
  • 1 pęczek czerwonej radicchio
  • 1 garść rzodkiewek, warzywa dołączone i pokrojone na pół
  • 1/4 szklanki posiekanych pistacji
  • Przygotowanie

  • 1
    Gremolata: Posiekaj pietruszkę. Dodaj starty czosnek i skórkę z cytryny na deskę do krojenia i kontynuuj siekanie, mieszając, aż pietruszka będzie drobno posiekana. Zużyj natychmiast lub przechowuj w szczelnym pojemniku.
  • 2
    Pstrąg: W międzyczasie rozgrzej grill lub piekarnik do 260°C.
  • 3
    Przekrój jedną cytrynę na pół i odstaw na bok. Pokrój pozostałą cytrynę na cienkie plasterki. Za pomocą sznurka zwiąż plasterki cytryny, tymianek i pietruszkę i umieść je w pstrągu. Posmaruj zewnętrzną stronę pstrąga oliwą z oliwek, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  • 4
    Umieść przepołowioną cytrynę, zieloną cykorię, czerwoną cykorię i rzodkiewki w misce miksera. Skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
  • 5
    Pracując z jednym pstrągiem na raz, umieść pstrąga na środku kwadratowego kosza do grillowania na świeżym powietrzu i ułóż połowę cytryny, cykorię i rzodkiewki wokół pstrąga. Umieść kosz do grillowania na rozgrzanym grillu (lub w piekarniku). Gotuj przez 8-10 minut, a następnie odwróć pstrąga, cytrynę i warzywa i kontynuuj gotowanie, aż pstrąg zacznie się łuszczyć i będzie ugotowany w całości, około 8-10 minut dłużej. Zdejmij z grilla i podawaj danie udekorowane gremolatą i posiekanymi pistacjami.
 
W tym przepisie cały pstrąg jest nadziewany cytrusami i ziołami oraz podawany z obfitymi warzywami. Gotowanie w koszu do grillowania pozwala ciepłu dotrzeć do pstrąga, aby uzyskać wędzony, grillowany smak, który po ugotowaniu uzupełnia gremolata o lekkim smaku. Te kreatywne elementy są połączone z prażonymi pistacjami, aby stworzyć pełne przygód danie, które jest równie oszałamiająco piękne, co pyszne.
 
 
Le Creuset