- Warzywa
Składniki
- 1 łyżka stołowa wędzonego oleju rzepakowego
- 2 duże łodygi selera pokrojone w cienkie plasterki
- 1 duża, drobno posiekana cebula czerwona
- 1 mała, pokrojona w duże kostki papryka czerwona
- 1 pokrojona w duże kostki papryka żółta
- 1 szklanka pieczonej papryki, odsączonej i pokrojonej w duże kostki
- 1 łyżka stołowa mieszanki suszonych ziół
- 1 łyżka stołowa pasty chipotle
- 1 łyżka stołowa mielonej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka pieprzy cayenne
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki stołowe mąki
- 1 l gorącego rosołu warzywnego
- 550 g pokrojonych na duże kawałki słodkich ziemniaków
- 2 łyżki stołowe syropu klonowego
- 6 gałązki tymianku bez listków
- 2 liście laurowe
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz czarny
- Podawać z:
- świeżą, siekaną pietruszką
- 90 g ryżu
-
Przygotowanie
-
1Najpierw pogrzać olej na średnim ogniu w płaskim garnku z dużym dnem lub na patelni. Włożyć drobno posiekany seler oraz cebulę i smażyć przez około 5 minut, aż zmiękną. Teraz należy dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć przez kolejną minutę.
-
2Całość posypać mieszanką ziół, dodać pastę chipotle i wymieszać. Posypać mieloną papryką, pieprzem cayenne i czosnkiem i smażyć przez 2 minuty.
-
3Następnie posypać mąką i wymieszać. Należy zwrócić uwagę, aby składniki były pokryte mąką, jednak by nie przywierała ona do dna patelni.
-
4Zalać gorącym rosołem warzywnym i dodać bataty. Dodać syrop klonowy i wymieszać, a następnie dodać tymianku i liści laurowych. Przyprawić dużą ilością pieprzu i małą ilością soli, w zależności od tego, jak bardzo słony jest rosół.
-
5Następnie gotować gumbo przez około 45 minut bez przykrycia na małym lub średnim ogniu. Ziemniaki powinny być miękkie, a sos gęsty i zawiesisty. W przypadku zbyt szybkiego zagęszczenia się sosu należy zredukować ogień nałożyć pokrywkę na naczynie.
-
6W razie potrzeby ponownie doprawić.
-
7Udekorować świeżą pietruszką i podawać razem z gotowanym ryżem.