- Mięso
Składniki
- 4 pałki kurczaka ze skórą
- 4 udka z kurczaka, po pieczeniu usunąć skórę i kości
- 1 łyżka stołowa mielonej papryki wędzonej
- 1/2 łyżki stołowej pieprzy cayenne
- 2 łyżki stołowe wędzonego oleju rzepakowego
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz czarny
- Do gumbo:
- 1 łyżki stołowe wędzonego oleju rzepakowego
- 2 duże łodygi selera pokrojone w cienkie plasterki
- 1 duża, drobno posiekana cebula czerwona
- 1 mała, pokrojona w duże kostki papryka czerwona
- 1 mała, pokrojona w duże kostki papryka zielona
- 1 łyżka stołowa mieszanki suszonych ziół
- 1 łyżka stołowa mielonej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka pieprzy cayenne
- 2 duże, drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki stołowe mąki
- 300 g pokrojonych na duże kawałki słodkich ziemniaków
- 150 g pokrojonej w kawałki kiełbasy wędzonej (np. Andouille)
- 1 l gorącego rosołu z kury
- 2 łyżki stołowe syropu klonowego
- 6 gałązki tymianku bez listków
- 2 liście laurowe
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz czarny
- Podawać z:
- świeżą, siekaną pietruszką
- 90 g ryżu
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 200 °C (kuchenka gazowa: poziom 6, termoobieg 180 °C).
-
2Kurczaka ponacinać dookoła ostrym nożem i włożyć do dużej miski. Przygotować marynatę do kurczaka, mieszając paprykę, pieprz cayenne i olej ze szczyptą przypraw. Następnie położyć na blasze, wetrzeć marynatę w kurczaka i piec w piekarniku przez 30 minut.
-
3W międzyczasie przygotować składniki na gumbo. W tym celu należy pogrzać olej na średnim ogniu w płaskim garnku z dużym dnem lub na patelni. Włożyć drobno posiekany seler oraz cebulę i smażyć przez około 5 minut, aż zmiękną. Teraz należy dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć przez kolejną minutę.
-
4Posypać mieszanką przypraw, a następnie mieloną papryką, pieprzem cayenne i czosnkiem i smażyć przez 2 minuty.
-
5Posypać mąką i wymieszać. Należy zwrócić uwagę, aby składniki były pokryte mąką, jednak by nie przywierała ona do dna patelni.
-
6Po 30 minutach dodać kawałki kurczaka z piekarnika wraz z sosem do bazy gumbo. Dodać należy także bataty i kiełbasę. Polać wszystko gorącym rosołem i syropem klonowym. Wszystko dobrze wymieszać i dodać tymianku i liści laurowych. Przyprawić dużą ilością pieprzu i małą ilością soli, w zależności od tego, jak bardzo słony jest rosół.
-
7Następnie należy gotować gumbo przez około 45 minut bez przykrycia na małym lub średnim ogniu. Ziemniaki powinny być miękkie, a sos gęsty i zawiesisty. W przypadku zbyt szybkiego zagęszczenia się sosu należy zredukować ogień nałożyć pokrywkę na naczynie.
-
8W razie potrzeby ponownie doprawić.
-
9Udekorować świeżą pietruszką i podawać razem z gotowanym ryżem.