Składniki
- 100 g cukru
- 85 g miodu
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczki sody oczyszczone
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki wody
- 150 ml śmietanki (ustawienie kremu podwójnego)
- 50 g solonego masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 175 g gorzkiej czekolady
- 175 g pełnej mlecznej czekolady
-
Przygotowanie
-
1Aby uzyskać Honeycomb, podgrzać cukier i miód w rondelku na średnim ogniu, aby całkowicie rozpuścić cukier. Gotować na wolnym ogniu przez około 3 minuty, aż wszystko nabierze złotobrązowego koloru.
-
2W międzyczasie wyłożyć blachę do pieczenia papierem do pieczenia i lekko natłuścić olejem.
-
3Teraz skończyć robienie Honeycomb. Aby to zrobić, wyłączyć kuchenkę i wymieszać sodę oczyszczoną trzepaczką. Mieszać przez około 10 sekund, aż utworzy się pienista, złocista mieszanina. Wylać tę mieszaninę na rozłożoną blachę do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia na około 2 godziny w suchym miejscu.
-
4Aby przygotować karmel, podgrzać w rondelku cukier i wodę na średnim ogniu, aby cukier się rozpuścił. Po około 2 minutach zwiększyć poziom ciepła i pozwolić karmelowi gotować się przez 5 minut. Jak tylko uzyska kolor karmelowy, zdjąć patelnię z ognia i wymieszać cały krem drewnianą łyżką. Uwaga - może się rozpryskać! Teraz dodać sól morską, masło i ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszać, a następnie odłożyć gotowy karmel na bok i pozwolić mu ostygnąć.
-
5Na tabliczkę czekolady posmarować blachę do pieczenia i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Rozpuścić dwa rodzaje czekolady w misce w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej i wylać na blachę do pieczenia. Rozłożyć karmel i Honeycomb na wierzchu i wszystko zamieszać drewnianą łyżką.
-
6Pozostawić wszystko do ostygnięcia w suchym miejscu, następnie wyjąć z blachy i pokroić na kawałki.
-
7Wskazówki
-
8Honeycomb można przechowywać w suchym miejscu przez około cztery tygodnie.
-
9Po prostu zawinięty w papier do pieczenia z ładnym sznurkiem i ozdobiony gałązką rozmarynu i jest gotowa świetną pamiątką dla przyjaciół lub na Boże Narodzenie.