- Owoce morza
Składniki
- 1 sztuka Kombu (wodorosty 15 x 15 cm )
- 30 g suszonych płatków ryby bonito (katsuobushi)
-
Przygotowanie
-
1Kombu dokładnie wytrzeć ręcznikiem, pod żadnym pozorem nie myć.
-
2Zimną wodę wlać do garnka, dodać posiekane wodorosty kombu i pozostawić do namoczenia przez co najmniej 10 minut.
-
3Kombu powoli doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, wyjąć kombu i w razie potrzeby zachować do przygotowania niban dashi. Następnie zagotować wodę, po nabraniu smaku kombu. Płatki bonito włożyć do garnka i ponownie zagotować. Odstawić na około 5 minut, aż płatki bonito opadną na dno, a następnie bulion przecedzić przez drobne sito.
-
4Wskazówka: Zamiast drobnego sita można zastosować 3-ply Wkładkę parową od Le Creuset wyłożoną ręcznikiem lub papierem kuchennym.Płatki bonito i wodorosty kombu zachować do przygotowania niban dashi.