Ichiban Dashi (Bulion Dashi)

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Mniej niż 30 minut Mniej niż 30 minut
PORCJE
2-4 2-4
Ichiban Dashi (Bulion Dashi)
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce morza
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 sztuka Kombu (wodorosty 15 x 15 cm )
  • 30 g suszonych płatków ryby bonito (katsuobushi)
  • Przygotowanie

  • 1
    Kombu dokładnie wytrzeć ręcznikiem, pod żadnym pozorem nie myć.
  • 2
    Zimną wodę wlać do garnka, dodać posiekane wodorosty kombu i pozostawić do namoczenia przez co najmniej 10 minut.
  • 3
    Kombu powoli doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, wyjąć kombu i w razie potrzeby zachować do przygotowania niban dashi. Następnie zagotować wodę, po nabraniu smaku kombu. Płatki bonito włożyć do garnka i ponownie zagotować. Odstawić na około 5 minut, aż płatki bonito opadną na dno, a następnie bulion przecedzić przez drobne sito.
  • 4
      Wskazówka: Zamiast drobnego sita można zastosować 3-ply Wkładkę parową od Le Creuset wyłożoną ręcznikiem lub papierem kuchennym.Płatki bonito i wodorosty kombu zachować do przygotowania niban dashi.