- Drób
Składniki
- 15 ml oleju roślinnego
- 5 szalotek, obranych i drobno pokrojonych w kostkę
- 1 kg mięsa mielonego z indyka
- 1 puszka krojonych pomidorów (410 g)
- 2 łyżeczki chili
- 2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki curry
- 1 puszka czarnej fasoli (410 g), odsączona
- 10 g świeżej kolendry, do dekoracji
- 1 łyżka stołowa kwaśnej śmietany
-
Przygotowanie
-
1Olej podgrzać w brytfannie na średnim ogniu i podsmażyć szalotki przez około 10 minut, aż będą miękkie. Wyjąć szalotki i umieścić je na odwróconej pokrywie brytfanny.
-
2Następnie podsmażyć mięso mielone z indyka w brytfannie. Jeżeli to koniecznie, dodać oleju.
-
3Dodać chili, paprykę, cynamon i curry i gotować na małym ogniu przez około 1 minutę. Jeżeli zacznie przywierać, dodać odrobinę wody.
-
4Dodać szalotki, pomidory i czarną fasolę do mielonego mięsa w brytfannie.
-
5Położyć pokrywkę na brytfannie i doprowadzić chili do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 30 minut.
-
6Udekorować kolendrą i kwaśną śmietaną.
-
7Podawać z pitą lub ryżem.