Indyk chilli z czarną fasolą

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
8-10 8-10
Indyk chilli z czarną fasolą
Główne SKŁADNIKI
  • Drób
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 15 ml oleju roślinnego
  • 5 szalotek, obranych i drobno pokrojonych w kostkę
  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 puszka krojonych pomidorów (410 g)
  • 2 łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 puszka czarnej fasoli (410 g), odsączona
  • 10 g świeżej kolendry, do dekoracji
  • 1 łyżka stołowa kwaśnej śmietany
  • Przygotowanie

  • 1
    Olej podgrzać w brytfannie na średnim ogniu i podsmażyć szalotki przez około 10 minut, aż będą miękkie. Wyjąć szalotki i umieścić je na odwróconej pokrywie brytfanny.
  • 2
    Następnie podsmażyć mięso mielone z indyka w brytfannie. Jeżeli to koniecznie, dodać oleju.
  • 3
    Dodać chili, paprykę, cynamon i curry i gotować na małym ogniu przez około 1 minutę. Jeżeli zacznie przywierać, dodać odrobinę wody.
  • 4
    Dodać szalotki, pomidory i czarną fasolę do mielonego mięsa w brytfannie.
  • 5
    Położyć pokrywkę na brytfannie i doprowadzić chili do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 30 minut.
  • 6
    Udekorować kolendrą i kwaśną śmietaną.
  • 7
    Podawać z pitą lub ryżem.