Składniki
- 3 x comber jagnięcy (podzielony na porcje)
- Sól i pieprz
- Skórka z 2 cytryn
- 20 g pistacji łuskanych
- 3 obrane ząbki czosnku
- 30 g bazylii
- 30 g mięty
- 110 g chrupiącego chleba (dobrze sprawdza się ciabatta jednodniowa)
- Oliwa z oliwek
- 50 g masła
- 125 g pesto z bazylii (gotowego ze sklepu)
-
Przygotowanie
-
1Upewnij się, że jagnięcina ma temperaturę pokojową i osusz ją ręcznikiem kuchennym. Dopraw obficie solą i pieprzem.
-
2Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C lub 160°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem.
-
3Aby przygotować panierkę, zmiksuj skórkę cytrynową, pistacje, czosnek, zioła, chleb i przyprawy w misie robota kuchennego.
-
4Podgrzej dużą patelnię Le Creuset z powłoką nieprzywierającą z odrobiną oliwy z oliwek. Podsmaż jagnięcinę, aż uzyska złoty kolor z każdej strony. Dodaj masło. Wyjmij z patelni i umieść w Brytfannie ze stali nierdzewnej 35 cm. Obficie natrzyj każdego kotlecika jagnięcego pesto z bazylii. Wetrzyj panierkę, skrop oliwą z oliwek i dodaj kilka kawałków masła.
-
5W przypadku różowej jagnięciny piecz przez 30-40 minut. Możesz również pozostawić w piekarniku do uzyskania preferowanego stopnia wypieczenia. Wyjmij z piekarnika i przykryj folią aluminiową na 10 minut przed pokrojeniem i podaniem.