Jagnięcina wielkanocna z chrupiącą skórką, ziołami i pistacjami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
6-8 6-8
Jagnięcina wielkanocna z chrupiącą skórką, ziołami i pistacjami
Delikatne i smaczne mięso, które będzie prezentować się spektakularnie na Twoim stole.
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 3 x comber jagnięcy (podzielony na porcje)
  • Sól i pieprz
  • Skórka z 2 cytryn
  • 20 g pistacji łuskanych
  • 3 obrane ząbki czosnku
  • 30 g bazylii
  • 30 g mięty
  • 110 g chrupiącego chleba (dobrze sprawdza się ciabatta jednodniowa)
  • Oliwa z oliwek
  • 50 g masła
  • 125 g pesto z bazylii (gotowego ze sklepu)
  • Przygotowanie

  • 1
    Upewnij się, że jagnięcina ma temperaturę pokojową i osusz ją ręcznikiem kuchennym. Dopraw obficie solą i pieprzem.
  • 2
    Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C lub 160°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem.
  • 3
    Aby przygotować panierkę, zmiksuj skórkę cytrynową, pistacje, czosnek, zioła, chleb i przyprawy w misie robota kuchennego.
  • 4
    Podgrzej dużą patelnię Le Creuset z powłoką nieprzywierającą z odrobiną oliwy z oliwek. Podsmaż jagnięcinę, aż uzyska złoty kolor z każdej strony. Dodaj masło. Wyjmij z patelni i umieść w Brytfannie ze stali nierdzewnej 35 cm. Obficie natrzyj każdego kotlecika jagnięcego pesto z bazylii. Wetrzyj panierkę, skrop oliwą z oliwek i dodaj kilka kawałków masła.
  • 5
    W przypadku różowej jagnięciny piecz przez 30-40 minut. Możesz również pozostawić w piekarniku do uzyskania preferowanego stopnia wypieczenia. Wyjmij z piekarnika i przykryj folią aluminiową na 10 minut przed pokrojeniem i podaniem.