Jagodowa Panna cotta

TRUDNOŚĆ
Trudny Trudny
CZAS GOTOWANIA
Ponad 2 godziny Ponad 2 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Jagodowa Panna cotta
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Do wykonania Panna cotta
  • 550 g mrożonych jagód
  • 6 listków ekologicznej żelatyny
  • 450 ml świeżej śmietany do ubijania
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii
  • sok i skórka z połówki ekologicznej limonki
Do dekoracji
  • 70 g jagód, jeżyn i malin
  • fioletowe liście bazylii
  • Przygotowanie

  • 1
    Jagody ułożyć na sitku do odmrożenia, odcedzić, nie wylewając powstałego soku. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  • 2
    W małym garnku krótko zagotować 5 łyżek soku z jagód, 300 ml śmietany do ubijania, 50 g cukru trzcinowego oraz miąższ z laski wanilii. Odczekać, aż się schłodzą.
  • 3
    Żelatynę rozdrobnić, wymieszać z mieszanką śmietanową. Masę schłodzić do temperatury pokojowej, pozostałą śmietanę ubić na sztywno i ostrożnie dodać do masy.
  • 4
    Sześć foremek (każda ok. 130 ml) opłukać zimną wodą, wlać do nich masę śmietanowo-jagodową i odstawić w zimne miejsce na ok. 4 godziny.
  • 5
    Połowę jagód umieścić w wysokim naczyniu. Pozostały sok z jagód, resztę cukru trzcinowego i sok z limonki wraz ze skórką utrzeć blenderem z nasadką blendującą. Wymieszać pozostałe jagody.
  • 6
    Foremki do panna cotta włożyć na krótko do ciepłej wody, każdą porcję panna cotta ułożyć na talerzu deserowym. Kompot z jagód rozlać na panna cotta. Podawać według uznania ze świeżymi jagodami, malinami, jeżynami oraz fioletową bazylią.