- Mąka
Składniki
- 175 g mąki pszennej lub mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki miodu
- 2 średniej wielkości jajka
- 100 ml tłustego mleka
- 50 g stopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g jagód
- Na Clotted Cream:
- 150 g mascarpone
- 100 ml śmietanki
-
Przygotowanie
-
1Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia.
-
2Z mąki uformować studnię, dodać miód, jajka, mleko, stopione masło i ekstrakt waniliowy i wymieszać na gładkie ciasto.
-
3Do ciasta dodać jagody.
-
4Na Clotted Cream wymieszać mascarpone ze śmietaną, do uzyskania twardej, ale idealnej do smarowania mieszanki.
-
5Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Dodać trochę masła na patelnię.
-
6Umieścić 4 duże łyżki ciasta na patelni.
-
7Gdy ciasto zacznie bulgotać, obrócić pancake i smażyć przez kolejną minutę, do czasu aż będą złotobrązowe.
-
8Podawać na ciepło z masłem lub śmietaną.
-
9Uwagi szefa kuchni: Aluminiowej patelni do naleśników od Le Creuset nie trzeba smarować masłem. To da pancakes bardziej suchą konsystencję. Dzięki doskonałej nieprzywierającej powłoce patelni można je nadal łatwo usunąć.