- jajka
Składniki
- 2 duże jajka
- 10 g masła i trochę więcej do podania
- sól morska
- świeżo zmielony piepr
- 2 kromki chleba na zakwasie
- trochę rzeżuchy do dekoracji
-
Przygotowanie
-
1Najpierw dobrze wymieszać jajka w misce. Następnie rozpuścić masło na żeliwnej patelni na średnim ogniu.
-
2Ułożyć ubite jajka na patelni i obficie doprawić solą i pieprzem. Mieszać powoli drewnianą łyżką. Jajko nie powinno przykleić się do patelni, ale nie powinno się też zbytnio ruszać.
-
3Zdjąć patelnię z ognia, gdy jajka są jeszcze lekko ciekłe. W międzyczasie opiec chleb i posmarować masłem.
-
4Ułożyć jajka na chlebie i podawać z burakami, łososiem i rzeżuchą.