- jajka
Składniki
- 3 ząbki czosnku, rozgniecione
- 30 ml oliwy z oliwek
- 5 g wędzonej papryki
- 50 g masła
- 200 g świeżych pomidorów koktajlowych
- 2 puszki pomidorów koktajlowych (po 400 g)
- 4 duże jajka od kur z wolnego wybiegu
- 15 ml octu sherry
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
- Gęsty jogurt naturalny, do podania
- Rukiew wodna, do podania
-
Przygotowanie
-
1Do garnka profesjonalnego Gourmet Le Creuset 26 cm wlej oliwę z oliwek, włóż ząbki czosnku i smaż delikatnie na średnim ogniu. Po minucie dodaj wędzoną paprykę i masło, gotując do jego roztopienia. Dodaj świeże pomidory koktajlowe i smaż przez 5 minut. Wyjmij wszystkie ugotowane pomidory i odłóż na bok do podania. Dodaj dwie puszki pomidorów koktajlowych do pozostałego masła. Napełnij puszki wodą do 1/4 wysokości i wypłucz, aby usunąć pozostałości soku pomidorowego, a następnie wlej do garnka. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, aby wywar zmniejszył objętość i się zagęścił.
-
2W międzyczasie włóż jajka do trójwarstwowego garnka Le Creuset ze stali nierdzewnej do gotowania jajek i gotuj je według preferencji. Przypraw sos do smaku i dodaj odrobinę octu sherry. Dodaj jajka do ciepłego sosu i odczekaj, aż się rozgrzeją. Zdejmij z ognia i połóż łyżką gorące jajka oraz sos pomidorowy na talerzach na gęstym jogurcie naturalnym. Na wierzchu ułóż rukiew wodną i pomidorki koktajlowe ugotowane na maśle i papryce. Podawaj z grillowanymi toastami z ciabatty i dopraw do smaku.