Jak używać Cocotte Every
Jeśli regularnie gotujesz ziarna w swojej kuchni, niemal codziennie będziesz sięgać po nasz garnek do ryżu, Cocotte Every. Jest prosty w użyciu i zapewnia niemal niezawodne rezultaty. Wyjątkowa konstrukcja i uniwersalność tego garnka sprawią, że stanie się on ulubionym produktem w gospodarstwie domowym, nie tylko do przygotowywania ziaren. Dowiedz się więcej o tym wielofunkcyjnym garnku i o tym, jak go używać.
Dlaczego warto wybrać Cocotte Every?
Nasz Cocotte Every ma idealny kształt, rozmiar i funkcje, aby za każdym razem przygotować doskonale ugotowany ryż. Wysokie, zaokrąglone ścianki sprzyjają termoobiegowi i cyrkulacji wilgoci, podczas gdy stałe ciepło z emaliowanego żeliwa oraz równomierny rozkład wilgoci powodują, że każde ziarno jest pulchne. Wewnętrzna pokrywka z kamionki zapobiega wykipieniu się wody, które może wystąpić podczas gotowania ziaren w zwykłym garnku. Emaliowane czarne wnętrze nie wymaga wstępnego sezonowania i jest łatwe w czyszczeniu. Ponadto dzięki temu wygodnemu garnkowi – możesz cieszyć się zaletami biernego gotowania. Zacznij od podgrzania makaronu lub ziaren na płycie grzewczej, przykryj garnek pokrywką i pozwól na dalsze gotowanie przy wyłączonej płycie z użyciem ciepła resztkowego.
Idealny ryż: Krok po kroku
Wykonaj poniższe kroki, aby przekonać się, jak łatwo za każdym razem przygotować puszysty, równomiernie ugotowany ryż.
Krok 1
Dokładnie opłucz ryż.
Krok 2
Dodaj ryż z wodą i przyprawami do Cocotte Every.
Krok 3
Podgrzej powoli płyn do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj przez 15–20 minut w zależności od rodzaju ziarna.
Krok 4
Pozostaw ryż do wystygnięcia na 10 minut, a następnie podawaj.
Jak ugotować ryż po japońsku
Szefowa kuchni i autorka książek kulinarnych Yuki Gomi pokazuje, jak przygotować idealnie kleisty ryż w Cocotte Every.
Jeden garnek, wiele zastosowań: Opanuj więcej technik
Chociaż Cocotte Every został zaprojektowany do gotowania najbardziej puszystego i równomiernie ugotowanego ryżu, to ma o wiele więcej zastosowań. Jego wyjątkowy kształt nadaje się do innych dań przygotowywanych tradycyjnie w naczyniach kuchennych z żeliwa – począwszy od zupy dla dwojga lub pieczenia po smażenie w głębokim oleju. Garnka można używać w piekarniku a także: piec w nim, utrzymywać ciepło potraw, a nawet odgrzewać resztki. Oto kilka pomysłów od czego zacząć.
Pieczenie
Użyj Cocotte Every do przygotowania smakowitej słodkiej strucli lub aromatycznego chleba. Wnętrze z czarnym matowym wykończeniem zapewni złocistobrązowe boki i delikatną skórkę.
Smażenie
Wysokie ścianki sprawiają, że jest to doskonałe naczynie do smażenia w głębokim oleju ograniczające jego rozpryskiwanie. Smaż dowolny składnik, na przykład krewetki w tempurze, a nawet małą porcję frytek, gdy zgłodniejesz!
Gulasz
Pojemność 2 litrów idealnie nada się do przygotowania zupy lub gulaszu w chłodny dzień. Wysokie ścianki i głębokie wnętrze sprawiają, że szczególnie nadaje się do przygotowania zup krem za pomocą blendera ręcznego.
Gotowanie na parze
Gotuj na parze szybko i wydajnie stosując wkładkę z kamionki. Ta technika jest świetna do przygotowania małży –, podawaj je w kolorowym garnku, aby były ciepłe podczas jedzenia.
Łącz i dopasowuj
Znajdź więcej ulubionych produktów w naszym asortymencie akcesoriów, które uzupełnią Twój Cocotte Every.
Odkryj więcej
Odkryj, jak najlepiej używać swoje naczynia kuchenne z żeliwa, w tym najważniejsze porady na temat czyszczenia, użytkowania, technik gotowania i nie tylko.