Jednogarnkowe pikantne danie rybne

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
1-2 1-2
Jednogarnkowe pikantne danie rybne
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce morza
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki stołowe pasty harissa z papryką chili
  • 1 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g), puszkę zachować
  • 250–500 ml bulionu warzywnego lub rybnego
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 125 g jogurtu greckiego
  • 1 puszka białej fasoli cannellini (400 g), odsączyć ale nie płukać (dzięki temu
  • danie będzie miało gęstszą konsystencję)
  • 300 g miętusa lub innej ryby z białym mięsem o zwartej konsystencji
  • 100 g otwartych, ugotowanych na parze małż (do smaku)
  • olej paprykowy do podania (do smaku)
  • pieczona bagietka lub ciabatta do podania
  • natka pietruszki do dekoracji (według uznania)
  • Przygotowanie

  • 1
    Koncentrat pomidorowy, pastę harissa i 1 łyżkę oliwy z oliwek dodać do Cocotte Every i gotować na wolnym ogniu przez 1 – 2 minuty na średnim ogniu.
  • 2
    Dodać pomidory z puszki. Aby usunąć resztki pomidorów z puszki, napełnij pustą puszkę bulionem warzywnym lub rybnym, przemieszać i wlać Cocotte Every. Dodać również resztę bulionu.
  • 3
    Następnie doprawić i gotować przez 15 minut pod żeliwną pokrywką.
  • 4
    Wmieszać jogurt i fasolę i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
  • 5
    Tuż przed podaniem rybę pokroić w kostkę wielkości kęsa i podgotować razem z małżami przez 5 – 8 minut w bulionie. Do smaku doprawić do smaku i podać z pieczoną bagietką lub ciabattą.
  • 6
    Opcjonalnie pokropić odrobiną oleju paprykowego i udekorować kilkoma liśćmi pietruszki.
  • 7
     Wskazówka: Aby przygotować olej paprykowy przed przygotowaniem garnka rybnego, dodać 2 – 3 łyżki oleju do Cocotte. Gdy olej się rozgrzeje, pokrojony w plasterki ząbek czosnku podsmażyć na brązowo, a następnie zdjąć garnek z ognia. Dodać ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku i odstawić na bok aż do podania.