- Nabiał
Składniki
- 1 ½ kubka jogurtu kokosowego
- 1 łyżka strąków kardamonu
- 1 ½ cup crème fraiche
- ¼ szklanki mleka skondensowanego
- ¼ szklanki miodu
- Dodatki:
- liofilizowane płatki kokosa (zakupione w sklepie)
- konfitura z wykrystalizowanego imbiru (kupiona w sklepie)
- ananas w miodzie
- sezam
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 130 ° C.
-
2W rondelku na średnim ogniu podgrzewać jogurt kokosowy z pokruszonymi strąkami kardamonu przez 10 minut. Odstawić do ostygnięcia, a następnie odcedzić, aby wyjąć kardamon.
-
3Dodać crème fraiche, mleko skondensowane i miód.
-
4Podzielić równo na cztery Mini-Cocottes Le Creuset Botanique Collection 10 cm. Piec przez 30-40 minut.
-
5Podawać z gotowanym w miodzie ananasem, pokruszonymi suszonymi kawałkami kokosa, konfiturą z krystalizowanego imbiru i kruchym sezamem, zakończ sezonowymi jadalnymi kwiatami.
-
6Aby zrobić ananas w miodzie: Obranego ananasa pokroić w cienkie plasterki i włożyć do rondla. Polać miodem i gotować na średnim ogniu, aż będzie lepki i lekko karmelizowany.
-
7Aby sezam był wyjątkowo kruchy, włożyć do rondla filiżankę cukru, 100 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż zmieni się w karmel. Nie mieszać, inaczej cukier skrystalizuje. Gdy tylko cukier się skarmelizuje, ostrożnie wylać go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić.