Składniki
- 2 grube plastry boczku śniadaniowego
- 2 kromki chleba na zakwasie
- ½ awokado, pokrojone w plasterki
- rukoli 15 g
- 25 g majonezu
- 5-10 g sosu Sriracha (ostry sos chili) według uznania
-
Przygotowanie
-
1Smażyć boczek z obu stron na patelni grillowej na średnim ogniu, do czasu aż będzie chrupiący. Trwa to około 2 minut na stronę.
-
2Następnie krótko opiec kromki chleba na patelni.
-
3Wymieszać majonez i sos sriracha, aby przygotować majonez chilli.
-
4Posmarować majonezem kromki chleba.
-
5Dodać na jedną kromkę chleba awokado, rukolą i boczkiem i przykryć drugą kromką. Następnie przekroić na pół i podawać.
-
6Wskazówki:
-
7Jeśli używasz gotowanego, wędzonego boczku, to awokado nie trzeba doprawiać solą. Boczek wędzony jest wystarczająco słony i nie wymaga doprawiania.