Kapusta kiszona

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
Kapusta kiszona
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Na 4 szklanki 500 ml
  • 2 kg białej kapusty
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 liście laurowe
  • 25 g soli
  • Przygotowanie

  • 1
    Kapustę opłukać i posiekać na cienkie paski. Dodać sól i kminek; dokładnie wymieszać rękami i uciskać tak długo, aż kapusta puści wystarczającą ilość soku niezbędnego do przykrycia jej w całości w słoiku.
  • 2
    Wymieszaną kapustę gęsto umieścić w czystych i sterylnych słoikach, dodać liście laurowe. Nie napełniać słoików po brzegi, pozostawić ok. 2-3 cm przestrzeni powietrza.
  • 3
    Słoiki zakręcić, odstawić na ok. 5 dni w temperaturze pokojowej (15-20°C) - tak długo, aż ze słoików przestanie wydobywać się płyn.
  • 4
    Następnie kapustę umieścić na 10-15 dni w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu. Przy dobrym zamknięciu słoika kapusta jest przydatna do spożycia przez 6-8 miesięcy.
  • 5
    Wskazówka  Podczas okresu odstawienia na początku ze słoików może wydobywać się płyn. Łatwym sposobem na zebranie tego płynu jest umieszczenie słoików w szerokiej brytfannie lub innym szerokim naczyniu, które łatwo można oczyścić.