- Warzywa
Składniki
- 2 kg białej kapusty
- 1 łyżeczka kminku
- 2 liście laurowe
- 25 g soli
-
Przygotowanie
-
1Kapustę opłukać i posiekać na cienkie paski. Dodać sól i kminek; dokładnie wymieszać rękami i uciskać tak długo, aż kapusta puści wystarczającą ilość soku niezbędnego do przykrycia jej w całości w słoiku.
-
2Wymieszaną kapustę gęsto umieścić w czystych i sterylnych słoikach, dodać liście laurowe. Nie napełniać słoików po brzegi, pozostawić ok. 2-3 cm przestrzeni powietrza.
-
3Słoiki zakręcić, odstawić na ok. 5 dni w temperaturze pokojowej (15-20°C) - tak długo, aż ze słoików przestanie wydobywać się płyn.
-
4Następnie kapustę umieścić na 10-15 dni w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu. Przy dobrym zamknięciu słoika kapusta jest przydatna do spożycia przez 6-8 miesięcy.
-
5Wskazówka Podczas okresu odstawienia na początku ze słoików może wydobywać się płyn. Łatwym sposobem na zebranie tego płynu jest umieszczenie słoików w szerokiej brytfannie lub innym szerokim naczyniu, które łatwo można oczyścić.