- Nabiał
Składniki
- 100 g białej czekolady
- 200 g mleka
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 200 g miękkiego masła
- 2 laski wanilii
- 2 jajka
- 70 g cukru
- 1 szczypta soli
- 250 g mąki, typu 405
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru pudru
- 100 g twarogu
-
Przygotowanie
-
1Z grubsza posiekać białą czekoladę.
-
2Podgrzać mleko z kardamonem i imbirem w rondlu. Dodać 100 g masła i czekolady do gorącego mleka. Odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 ° C. Nasmarować formę na muffiny masłem.
-
3Przekroić 1 laskę wanilii i zeskrobać miąższ.
-
4Ubić jajka, cukier, sól i wanilię, aż masa stanie się puszysta.
-
5Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i naprzemiennie dodawać mieszankę mleczną do innych składników miksując do czasu kiedy powstanie gładkie ciasto. Wlać ciasto do przygotowanej formy i piec w piekarniku przez 15-20 minut aż do uzyskania złotego koloru. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
-
6W międzyczasie zeskrobać miąższ z pozostałej lasko wanilii. Ubijać pozostałe masło oraz wanilię do uzyskania kremowej konsystencji za pomocą miksera. Przesiać cukier puder i dodać go to masy. Dodać twaróg i delikatnie wymieszać trzepaczką, aż powstanie gładka masa.
-
7Udekoruj masą, kiedy ciastka już wystygną.