Karmelowe ciasto jabłkowe z kruszonką

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
CZAS GOTOWANIA
Do 2 godz. Do 2 godz.
PORCJE
+10 +10
Karmelowe ciasto jabłkowe z kruszonką
Klasyczne ciasto jabłkowe z kruszonką w nowej odsłonie! Ten słodki, chrupiący i rozgrzewający przysmak można podawać bezpośrednio z piekarnika w naszej żaroodpornej blasze do pieczenia z powłoką nieprzywierającą.
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

KRUCHE CIASTO
  • 500 g mąki
  • 10 g soli
  • 300 g masła
  • 2 żółtka
  • 14 g cukru pudru
  • 30 ml wody
NADZIENIE
  • 1,5–2 kg jabłek, obranych i pokrojonych w plastry
  • 250 g jasnobrązowego cukru
  • 10 g cynamonu
  • Sok z 1 cytryny
  • 60 ml wody
KRUSZONKA
  • 130 g mąki
  • 250 g masła
  • 120 g cukru kryształu
  • 150 g wiórków kokosowych
  • Przygotowanie

  • 1
    Kruche ciasto: Przesiej mąkę i sól. Doda masło i wymieszaj palcami, aż całość będzie przypominać bułkę tartą. Dodaj żółtko i wodę. Delikatnie połącz w ciasto, uważając, by nie przesadzić z wyrabianiem. Uformuj z ciasta płaski okrągły placek, owiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C (210°C z termoobiegiem). Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj między dwoma arkuszami obsypanego mąką papieru do pieczenia i ponownie schładzaj w lodówce przez 15 minut. Wyłóż dużą prostokątną formę do pieczenia Le Creuset o wymiarach 33 x 26 cm.
  • 2
    Nadzienie: Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C (210°C z termoobiegiem). Wymieszaj jabłka, cukier, cynamon, sok z cytryny i wodę. Wyłóż na ciasto w formie do pieczenia.
  • 3
    Kruszonka: Wymieszaj palcami mąkę, cukier i masło, by całość przypominała bułkę tartą, a następnie dodaj wiórki kokosowe, by utworzyć kruszonkę. Posyp nią jabłka.
  • 4
    Umieść w piekarniku i piecz w temperaturze 220°C przez 30 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 45 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru.