- Owoce
Składniki
- 500 g mąki
- 10 g soli
- 300 g masła
- 2 żółtka
- 14 g cukru pudru
- 30 ml wody
- 1,5–2 kg jabłek, obranych i pokrojonych w plastry
- 250 g jasnobrązowego cukru
- 10 g cynamonu
- Sok z 1 cytryny
- 60 ml wody
- 130 g mąki
- 250 g masła
- 120 g cukru kryształu
- 150 g wiórków kokosowych
-
Przygotowanie
-
1Kruche ciasto: Przesiej mąkę i sól. Doda masło i wymieszaj palcami, aż całość będzie przypominać bułkę tartą. Dodaj żółtko i wodę. Delikatnie połącz w ciasto, uważając, by nie przesadzić z wyrabianiem. Uformuj z ciasta płaski okrągły placek, owiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C (210°C z termoobiegiem). Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj między dwoma arkuszami obsypanego mąką papieru do pieczenia i ponownie schładzaj w lodówce przez 15 minut. Wyłóż dużą prostokątną formę do pieczenia Le Creuset o wymiarach 33 x 26 cm.
-
2Nadzienie: Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C (210°C z termoobiegiem). Wymieszaj jabłka, cukier, cynamon, sok z cytryny i wodę. Wyłóż na ciasto w formie do pieczenia.
-
3Kruszonka: Wymieszaj palcami mąkę, cukier i masło, by całość przypominała bułkę tartą, a następnie dodaj wiórki kokosowe, by utworzyć kruszonkę. Posyp nią jabłka.
-
4Umieść w piekarniku i piecz w temperaturze 220°C przez 30 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 45 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru.