- Orzechy i Nasiona
Składniki
- ½ szklanki (80 g) pieczonych kasztanów
- 1½ szklanki (375 ml) mleka pełnotłustego
- 1 łyżeczka (5 ml) pasty waniliowej
- Skórka z 1 pomarańczy
- 1 laska cynamonu
- 2 łyżeczki (10 ml) miodu
- 100 g czekolady gorzkiej 70%, plus trochę do podania
- Bita śmietana lub spienione mleko, do podania
-
Przygotowanie
-
1Drobno posiekaj kasztany i przełóż do średniego garnka Le Creuset. Dodaj mleko, pastę waniliową, skórkę z pomarańczy i laskę cynamonu.
-
2Zagotuj mleko na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia i pozostaw mleko na kilka minut, by nabrało aromatów. Do ciepłego mleka dodaj czekoladę oraz miód i wyjmij laskę cynamonu. Zmiksuj za pomocą blendera ręcznego do gładkiej konsystencji.
-
3Podawaj na gorąco w kubku Le Creuset o pojemności 350 ml z bitą śmietaną lub spienionym mlekiem oraz startą czekoladą.