Kasztanowa gorąca czekolada

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
PORCJE
1-2 1-2
Kasztanowa gorąca czekolada
Idealny napój po obiedzie. Pyszna gorąca czekolada z rozgrzewającymi kasztanami smakuje najlepiej, gdy rozkoszujemy się nią powoli! Delektuj się z herbatnikami maślanymi lub ciastkami migdałowymi.
Główne SKŁADNIKI
  • Orzechy i Nasiona
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • ½ szklanki (80 g) pieczonych kasztanów
  • 1½ szklanki (375 ml) mleka pełnotłustego
  • 1 łyżeczka (5 ml) pasty waniliowej
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżeczki (10 ml) miodu
  • 100 g czekolady gorzkiej 70%, plus trochę do podania
  • Bita śmietana lub spienione mleko, do podania
  • Przygotowanie

  • 1
    Drobno posiekaj kasztany i przełóż do średniego garnka Le Creuset. Dodaj mleko, pastę waniliową, skórkę z pomarańczy i laskę cynamonu.
  • 2
    Zagotuj mleko na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia i pozostaw mleko na kilka minut, by nabrało aromatów. Do ciepłego mleka dodaj czekoladę oraz miód i wyjmij laskę cynamonu. Zmiksuj za pomocą blendera ręcznego do gładkiej konsystencji.
  • 3
    Podawaj na gorąco w kubku Le Creuset o pojemności 350 ml z bitą śmietaną lub spienionym mlekiem oraz startą czekoladą.