- Mięso
Składniki
- 1 szklanka bułki tartej
- 240 g (ok. 1 szklanki) sera ricotta
- 50 g startego parmezanu
- 1 jajko, ubite
- 1/4 szklanki (5g) świeżej włoskiej pietruszki, drobno posiekanej
- 1 łyżeczka kopru włoskiego
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub 2 łyżki świeżego oregano
- 1 łyżeczka pieprzu
- 500 g mięsa mielonego, wymieszanego
- Oliwa z oliwek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 małe żółte cebule pokrojone w drobną kostkę
- 4 duże ząbki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 400 g włoskich pomidorów, konserwowanych / pokrojonych na kawałki
- 1/2 szklanki (5g) świeżej bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- 200 g startego sera mozzarella (1 opakowanie)
- 50 g startego parmezanu
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
-
2Przełożyć bułkę tartą do dużej miski. Dodać ser ricotta, parmezan, jajko, pietruszkę, koper włoski, oregano i pieprz i wymieszać.
-
3Dodać mięso mielone i wymieszać rękami.
-
4Uformować masę w 12 kulek (ok. 2,5-3 cm) i ułożyć w Garnku Profesjonalnym Gourmet 28 cm.
-
5Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut.
-
6Wyjąć klopsiki z piekarnika i położyć na talerz. Pozostawić garnek do ostygnięcia na około 5 minut i wyłączyć piekarnik.
-
7Przygotować sos, umieścić garnek na kuchence na średnim ogniu i dodać oliwę. Gdy oliwa będzie gorąca, dodać cebulę i pozwolić jej się zarumienić się przez około 5 minut.
-
8Zmniejszyć ogień i dodać płatki czosnku i papryki. Czosnek nie powinien brązowieć.
-
9Następnie dodać pomidory i wymieszać. Dusić sos na średnim ogniu przez około 5 minut, aż będzie lekko zredukowany. Dodać bazylię i cukier, doprawić solą i pieprzem.
-
10Włożyć klopsiki z powrotem do garnka i wymieszać z sosem. Klopsiki polać mozzarellą i parmezanem i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut.
-
11Wskazówki: Możesz zastąpić mieszane mięso mielone jagnięciną lub włoską kiełbasą wieprzową.