Gotowanie & pielęgnacja

Korzystanie z garnków i patelni ze stali nierdzewnej

Kolekcje garnków i patelni z wielowarstwowej stali nierdzewnej Le Creuset – 3-ply i Signature – są dostępne w różnych kształtach oraz rozmiarach i doskonale sprawdzają się podczas codziennego gotowania.
 
Trójwarstwowy rdzeń aluminiowy zapewnia znakomite rozprowadzanie ciepła. Rozpościerający się od podstawy aż po w pełni uszczelnioną krawędź ułatwiającą nalewanie rdzeń zapewnia równomiernie rozprowadzanie ciepła w całym garnku. Co więcej, podstawa naczynia jest magnetyczna, dzięki czemu można używać go na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym na indukcyjnej.
Potrzebujesz włożyć patelnię lub garnek ze stali nierdzewnej do piekarnika? To żaden problem. Kolekcje ze stali nierdzewnej 3-ply i Signature Le Creuset można używać zarówno na kuchence, jak i w piekarniku.
Garnki i patelnie z wielowarstwowej stali nierdzewnej Le Creuset są produkowane z pasją i starannością przez wybitnych rzemieślników. Konstrukcja ukierunkowana na wydajność pomaga sprostać wszystkim wyzwaniom kulinarnym.
Image without a name

Poznaj kolekcję

Zalety gotowania w garnkach i patelniach ze stali nierdzewnej

Image without a name
Garnki i patelnie ze stali nierdzewnej są niezwykle uniwersalne, dzięki czemu można używać ich zarówno na kuchence, jak i w piekarniku, a następnie postawić na stole. To mistrzowie dań jednogarnkowych.
Garnki i patelnie ze stali nierdzewnej nie wchodzą w reakcje z żywnością, są wytrzymałe i łatwe do czyszczenia. To tylko niektóre z powodów, dla których są tak popularne w kuchniach domowych, komercyjnych i restauracjach.
Nasze naczynia do gotowania ze stali nierdzewnej cechuje profesjonalna, acz komfortowa waga, dzięki czemu doskonale sprawdzają się podczas codziennego gotowania.
Ich wielowarstwowa konstrukcja wydajnie rozprowadza i kumuluje ciepło, dzięki czemu można gotować jedynie na małym i średnim ogniu. Średni ogień nadal pozwala rozgrzać naczynie do wysokiej temperatury umożliwiającej idealne obsmażanie i karmelizowanie składników.
Obie kolekcje garnków i patelni ze stali nierdzewnej są objęte dożywotnią gwarancją.
KUP NACZYNIA DO GOTOWANIA
 

Błyszcząca konstrukcja

Garnki i patelnie ze stali nierdzewnej, spełniające wyśrubowane standardy jakości, jakich oczekujesz od Le Creuset, zostały zaprojektowane z myślą o wydajności.
Image without a name
 

Wnętrze

Aby zapewnić najwyższy poziom wszechstronności, oferujemy wybrane modele garnków zarówno z niepowlekanym, jak i z powlekanym wnętrzem. Niepowlekane wnętrze doskonale sprawdza się podczas zarumieniania, obsmażania czy karmelizowania. Powłoka nieprzywierająca zapobiega przywieraniu jedzenia, dzięki czemu możesz gotować z niewielką ilością tłuszczu lub bez niego, i tym samym przyrządzać wiele różnych zdrowszych potraw.
 

Konstrukcja

Dostępne są dwa różne wykończenia: kolekcja z trójwarstwowej stali nierdzewnej 3-ply o prostych liniach z satynowym wykończeniem powierzchni zewnętrznej oraz kolekcja ze stali nierdzewnej Signature, wykończonej na wysoki połysk na zewnątrz, która doda odrobiny blasku każdej kuchni. Oba wykończenia są łatwe do czyszczenia i nie tracą swojego połysku z biegiem czasu.
Image without a name
Image without a name
 

Uchwyty

Zarówno długie uchwyty boczne, jak i poręczne uchwyty pomocnicze są odporne na działanie temperatury do 260°C i zostały zaprojektowane z myślą o zwiększonym komforcie, kontroli i wyważeniu. Każdy uchwyt został pewnie przymocowany za pomocą solidnych nitów ze stali nierdzewnej.
 

Pokrywki

Każdy garnek z trójwarstwowej stali nierdzewnej 3-ply posiada elegancką, nowoczesną pokrywkę z dużym okrągłym uchwytem, ułatwiającym podnoszenie – nawet w rękawicach. Gama Signature została ozdobiona tłoczeniem kultowych trzech pierścieni Le Creuset i gałką ze stali nierdzewnej. Obie pokrywki zapewniają minimalną utratę wilgoci podczas gotowania.
Image without a name
 

Doskonałe rezultaty za każdym razem

Wskazówki dotyczące gotowania w garnkach i patelniach ze stali nierdzewnej

Wypróbuj te rady ekspertów i dowiedz się, jak najlepiej wykorzystać potencjał garnków i patelni ze stali nierdzewnej Le Creuset.

1

Gamę tę cechują doskonałe właściwości przewodzenia ciepła i jego zatrzymywania, dzięki czemu należy wykorzystywać tylko mały i średni ogień podczas gotowania.

2

Podczas gotowania w niepowlekanym garnku wlej do niego taką ilość oleju, masła lub tłuszczu, aby pokryć dno naczynia.

3

Podczas smażenia lub przygotowywania dań typu stir fry, na początku ustaw średni ogień, a następnie zwiększ go, a po dodaniu produktów ponownie go zmniejsz. Nie pozwól, aby olej/tłuszcz osiągnął temperaturę dymienia.
 

Pielęgnacja garnków i patelni ze stali nierdzewnej

Image without a name
 
Garnki i patelnie z wielowarstwowej stali nierdzewnej Le Creuset łatwo umyjesz ręcznie, ale jeśli wolisz, możesz umyć je w zmywarce. Po skończonym gotowaniu pozwól, by garnki całkowicie wystygły. Myj w gorącej wodzie z płynem do naczyń za pomocą zmywaka niepowodującego zarysowań, a następnie dokładnie osusz.
Aby usunąć uporczywe plamy lub resztki jedzenia, namocz przez około 10 minut w ciepłej wodzie z płynem do naczyń. Od czasu do czasu można użyć płynu do czyszczenia stali nierdzewnej w celu wydobycia maksymalnego połysku lub usunięcia wszelkich resztek osadu po twardej wodzie.
PRZEJDŹ DO „PIELĘGNACJA & UŻYTKOWANIE”