Sałatka Caprese z pieczonymi brzoskwiniami

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Sałatka Caprese z pieczonymi brzoskwiniami
Klasyczna Caprese w nowej odsłonie. Ten przepis to najlepsze uczczenie letnich warzyw i owoców za sprawą soczystych, słodkiej, pieczonej brzoskwini, dojrzałych pomidorów oraz kremowej mozzarelli.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Owoce
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 8 dojrzałych małych brzoskwiń lub 6 średnich albo dużych, przekrojonych na połówki, na ćwiartki i wydrylowanych
  • Oliwa z oliwek extra virgin, do skropienia
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • 4 duże, dojrzałe pomidory
  • 2 kulki mozzarell
  • Świeże liście bazylii do dekoracji
  • Biały ocet balsamiczny, do skropienia
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C (180°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem).
  • 2
    Ułóż połówki i ćwiartki brzoskwiń w prostokątnej formie do zapiekania Le Creuset o średnicy 26 cm i skrop oliwą z oliwek. Dopraw czarnym pieprzem i solą. Piecz na górnej półce piekarnika przez 20 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  • 3
    Pokrój pomidory wedle uznania i ułóż je na talerzu do serwowania. Dobrze dopraw i skrop oliwą z oliwek. Ułóż pieczone brzoskwinie. Posyp mozzarellą i listkami bazylii; od razu podawaj. Skrop oliwą z oliwek, białym octem balsamicznym i dopraw. Sałatka smakuje znakomicie podana z ciepłym bochenkiem chleba.