- Warzywa
- Nabiał
- Owoce
Składniki
- 8 dojrzałych małych brzoskwiń lub 6 średnich albo dużych, przekrojonych na połówki, na ćwiartki i wydrylowanych
- Oliwa z oliwek extra virgin, do skropienia
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
- 4 duże, dojrzałe pomidory
- 2 kulki mozzarell
- Świeże liście bazylii do dekoracji
- Biały ocet balsamiczny, do skropienia
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C (180°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem).
-
2Ułóż połówki i ćwiartki brzoskwiń w prostokątnej formie do zapiekania Le Creuset o średnicy 26 cm i skrop oliwą z oliwek. Dopraw czarnym pieprzem i solą. Piecz na górnej półce piekarnika przez 20 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
-
3Pokrój pomidory wedle uznania i ułóż je na talerzu do serwowania. Dobrze dopraw i skrop oliwą z oliwek. Ułóż pieczone brzoskwinie. Posyp mozzarellą i listkami bazylii; od razu podawaj. Skrop oliwą z oliwek, białym octem balsamicznym i dopraw. Sałatka smakuje znakomicie podana z ciepłym bochenkiem chleba.