- Chleb i Zboża
Składniki
- 10 ml oliwy z oliwek
- 780 g mąki tortowej
- 120 g mąki owsianej
- 120 g gruboziarnistych płatków owsianych
- 4 łyżeczki soli
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- 875 ml maślanki
- 2 łyżki gruboziarnistych płatków owsianych (do posypania)
- 100 g solonego masła, miękkiego
- Sól morska do smaku
- 30 ml miodu
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Okrągłą Brytfannę Żeliwna Le Creuset o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i skrop oliwą z oliwek. Odstaw na bok.
-
2W misce miksera wymieszaj wszystkie suche składniki i powoli dodawaj maślankę, aż do uformowania się ciasta. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Przełóż ciasto do przygotowanej brytfanny i na wierzchu zrób nacięcie w kształcie krzyża. Posyp wierzch płatkami owsianymi i piecz przez godzinę. Zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 15 minut, aż wierzch będzie miał kolor złocistobrązowy, a patyczek do sprawdzania stopnia upieczenia będzie czysty.
-
3Gdy chleb się piecze, przygotuj w tym czasie masło. Ubij miękkie masło, sól oraz miód na jasną i gładką masę. Odstaw na bok.
-
4Aby sprawdzić, czy chleb jest gotowy, wyjmij go z brytfanny i opukaj jego spód. Uderzony od spodu powinien wydać głuchy dźwięk. Podawać na ciepło z masłem miodowym.