- Nabiał
- jajka
Składniki
- 375 ml mleka pełnotłustego
- 375 ml śmietany
- 3 łyżki masła
- 100 g cukru pudru
- 125 ml wody
- 50 g mąki kukurydzianej
- 6 żółtek z dużych jaj
- Skórka starta z 2 limonek
- 175 g herbatników pełnoziarnistych, herbatników maślanych lub ciasteczek imbirowych
- 85 ml stopionego masła
-
Przygotowanie
-
1Pokrusz herbatniki na drobne okruszki. Dodaj stopione masło i dobrze wymieszaj do połączenia składników. Wyłóż spód i boki 4 naczyń mini cocotte Le Creuset o średnicy 10 cm. Trzymaj w lodówce do stężenia aż przygotujesz krem.
-
2Dodaj mleko, śmietanę, masło i cukier do rondla o grubym dnie, zagotuj, a następnie zdejmij z ognia.
-
3Wymieszaj wodę i mąkę kukurydzianą, aż powstanie zaczyn, a następnie połącz z żółtkami. Wymieszaj powstałą mieszaninę z gorącą masą śmietanową. Dodawaj gorący płyn powoli, aby mieszanina jajeczna się nie ścięła.
-
4Po połączeniu postaw rondel na średnim ogniu i ciągle mieszaj, aż krem zgęstnieje. Na koniec dodaj skórkę z limonki i wymieszaj całość. Wylej krem na spód herbatnikowy i schładzaj w lodówce przez 3–4 godziny lub do zgęstnienia.