Kofta jagnięca z cukinią

TRUDNOŚĆ
Trudny Trudny
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Kofta jagnięca z cukinią
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 mała tarta cukinia
  • sól
  • 500 g mielonej jagnięciny lub mieszanego mięsa mielonego
  • 2 cienko pokrojone cebule dymki
  • 2 łyżki stołowe świeżej, drobno posiekanej kolendry
  • 3 łyżki stołowe świeżej, drobno posiekanej mięty
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki stołowe posiekanego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki stołowe pasty sezamowej tahini
  • pieprz czarny z młynka
  • oliwa z oliwek
  • Inne:
  • szpikulce z drewna bambusowego lub innego
  • Do dressingu z tahini:
  • 1/4 szklanki pasty sezamowej tahini
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 starte ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
  • 2 małe szalotki
  • Przygotowanie

  • 1
    Startą cukinię wymieszać w misce z 1-2 łyżeczkami soli i odstawić na 5 minut, po czym dobrze wycisnąć.
  • 2
    W dużej misce wymieszać przygotowaną cukinię, mieloną jagnięcinę, dymkę, kolendrę, miętę, czosnek, imbir, kminek, kolendrę, cynamon i pastę sezamową aż do uzyskania jednolitej masy. Doprawić solą i pieprzem.
  • 3
    Z masy uformować 12 owalnych klopsików, wbić na drewniane szpikulce, mocno docisnąć i posmarować oliwą z oliwek.
  • 4
    Najpierw podgrzać nieco patelnię grillową Le Creuset na małym ogniu, a następnie lekko posmarować rowki na dnie patelni (silikonowym) pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym. Podwyższyć temperaturę, umieścić szaszłyki na patelni i smażyć przez około 4-6 minut. Ponownie zmniejszyć ogień i smażyć przez kolejne 2-3 minuty, aż mięso „dojdzie”.
  • 5
    Aby uzyskać dressing, należy wymieszać sos sezamowy z wodą do uzyskania kremowej konsystencji, a następnie dodać czosnek, sok z cytryny, ocet, szalotkę i sól i dobrze wymieszać. Kofty podawać z dressingiem sezamowym.