- Mięso
Składniki
- 1 mała tarta cukinia
- sól
- 500 g mielonej jagnięciny lub mieszanego mięsa mielonego
- 2 cienko pokrojone cebule dymki
- 2 łyżki stołowe świeżej, drobno posiekanej kolendry
- 3 łyżki stołowe świeżej, drobno posiekanej mięty
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki stołowe posiekanego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki stołowe pasty sezamowej tahini
- pieprz czarny z młynka
- oliwa z oliwek
- Inne:
- szpikulce z drewna bambusowego lub innego
- Do dressingu z tahini:
- 1/4 szklanki pasty sezamowej tahini
- 1/4 szklanki wody
- 2 starte ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
- 2 małe szalotki
-
Przygotowanie
-
1Startą cukinię wymieszać w misce z 1-2 łyżeczkami soli i odstawić na 5 minut, po czym dobrze wycisnąć.
-
2W dużej misce wymieszać przygotowaną cukinię, mieloną jagnięcinę, dymkę, kolendrę, miętę, czosnek, imbir, kminek, kolendrę, cynamon i pastę sezamową aż do uzyskania jednolitej masy. Doprawić solą i pieprzem.
-
3Z masy uformować 12 owalnych klopsików, wbić na drewniane szpikulce, mocno docisnąć i posmarować oliwą z oliwek.
-
4Najpierw podgrzać nieco patelnię grillową Le Creuset na małym ogniu, a następnie lekko posmarować rowki na dnie patelni (silikonowym) pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym. Podwyższyć temperaturę, umieścić szaszłyki na patelni i smażyć przez około 4-6 minut. Ponownie zmniejszyć ogień i smażyć przez kolejne 2-3 minuty, aż mięso „dojdzie”.
-
5Aby uzyskać dressing, należy wymieszać sos sezamowy z wodą do uzyskania kremowej konsystencji, a następnie dodać czosnek, sok z cytryny, ocet, szalotkę i sól i dobrze wymieszać. Kofty podawać z dressingiem sezamowym.