- Ryż
Składniki
- 100 g borówek
- 60 ml wody
- 2 łyżki stołowe cukru
- 2 łyżki stołowe oleju kokosowego
- 200 g ryżu risotto (Arborio)
- 1 puszka kremu kokosowego (400 ml)
- 3 łyżki stołowe cukru muscovado
- 1 anyż gwiazdkowy
- 1 laska wanilii, rozcięta wzdłuż
- 1 laska cynamonu
- masło do podania
- mieszanka prażonych nasion z ziarnami słonecznika, sezamem, pestkami dyni itp. do podania
- mięta do podania (według uznania)
-
Przygotowanie
-
1Borówki z wodą i cukrem dodać do Cocotte Every, zagotować na średnim ogniu i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie całość wyjąć z garnka i odstawić na bok.
-
2Cocotte Every pozostawić do ostygnięcia, opłukać i wysuszyć. Dodać olej kokosowy i pozostawić do upłynnienia. Wmieszać ryż risotto, aby całkowicie połączył się z olejem.
-
3Dodać krem kokosowy z puszki. Napełnić pustą puszkę wodą i wymieszać, aby wszystkie resztki kremu kokosowego zeszły ze ścianek. Połowę zawartości puszki wlać do garnka. Resztę odstawić na bok.
-
4Dodać cukier muscovado, anyż, środek wanilii i laskę cynamonu. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 25 – 30 minut na średnim ogniu, aż ryż się ugotuje. Od czasu do czasu zamieszać, a w razie konieczności dodać trochę pozostałej wody kokosowej.
-
5Gdy ryż się ugotuje, wyłączyć piec i pozostawić ryż pod przykryciem na 10 minut na kuchence. Ziarna mogą wtedy wchłonąć więcej płynu i nabrać intensywniejszego aromatu podczas pęcznienia.
-
6Wyciągnąć laskę cynamonu i podać z plastrem masła, borówkami, mieszanką prażonych nasion i miętą.