- Warzywa
Składniki
- 500 g kolorowych marchewek
- 1 łyżeczka rozmarynu, świeżo siekanego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1–2 łyżki octu malinowego
- 120 g świeżego sera koziego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka liści tymianku
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C z termoobiegiem. Dokładnie umyj marchewki, obierz i potnij wzdłuż w połówki lub ćwiartki, zależnie od ich grubości. Następnie potnij w 10-centymetrowe paski.
-
2Wymieszaj z solą, rozmarynem, oliwą z oliwek i octem malinowym. Rozłóż między cztery owalne mini cocotte z kamionki i zapiekaj pod przykryciem ok. 15–20 minut.
-
3Pokrusz ser kozi. Posyp liśćmi tymianku i polej miodem. Rozłóż między mini cocotte i zapiekaj kolejne 5 minut bez przykrywki, by ser się nieco roztopił.
-
4Podawaj z zapiekaną bagietką lub ciabattą.