Konfitowana kaczka z puree ziemniaczanym i podpieczonymi szalotkami

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Ponad 2 godziny Ponad 2 godziny
PORCJE
6-8 6-8
Konfitowana kaczka z puree ziemniaczanym i podpieczonymi szalotkami
Eleganckie i klasyczne francuskie danie, które z pewnością będzie gwiazdą na stole. Wolno gotowane udka z kaczki, delikatne i pyszne, podawane z kremowym puree ziemniaczanym, zachwycające połączenie bogatych smaków i tekstur.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Confit z kaczki
  • 150 g gruboziarnistej soli morskiej
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • ½ łyżeczki ziaren zielonego pieprzu
  • 1 świeży liść laurowy
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 5 g tymianku
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 8 kaczych udek z wolnego wybiegu (1,8 kg)
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • 2 kg tłuszczu z kaczki (topionego)
  • 1 główka czosnku, przekrojona na pół
  • 5 g tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 liść laurowy
Do purée ziemniaczanego
  • 1,5 kg ziemniaków (tłuczonych)
  • 400 g gruboziarnistej soli morskiej
  • 250 ml lanej lub bitej śmietany
  • 50 g solonego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 g tymianku
Podpieczone szalotki
  • 4 szalotki, przepołowione ze skórką
  • Przygotowanie

  • 1
    Przygotowanie confitu z kaczki zaleca się dzień wcześniej. Aby przygotować confit z kaczki: Umieść gruboziarnistą sól, przyprawy i zioła w tłuczku i moździerzu, a następnie ubijaj do uzyskania aromatu i nieco mniejszej grubości. Ułóż udka kaczki w jednej warstwie na płaskiej tacy i posyp solą oraz skórką z cytrusów. Posmaruj udka kaczki mieszanką soli, upewniając się, że są nią pokryte. Owiń tacę folią spożywczą i odstaw do lodówki na 12 godzin.
  • 2
    Następnego dnia wyjmij udka kaczki z tacki i usuń całą sól za pomocą czystej ściereczki lub ręcznika papierowego. Aby kaczka nie była zbyt słona, należy usunąć całą sól.
  • 3
    Rozgrzej piekarnik do 120°C / 100°C (piekarnik z termoobiegiem) / stopień 1-2 (piekarnik gazowy). Przygotuj owalną bryfannę żeliwną Le Creuset 31 cm, równomiernie rozkładając na dnie łodygi tymianku, liść laurowy, rozmaryn i przepołowioną główkę czosnku. Ułóż przygotowane udka kaczki na ziołach i polej tłuszczem z kaczki. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż tłuszcz się rozgrzeje, a następnie przenieś do piekarnika i piecz przez 3-3,5 godziny.
  • 4
    Wyjmij udka kaczki z piekarnika i umieść każde na tacy. Pozostaw tłuszcz z kaczki do ostygnięcia. Po schłodzeniu odcedź tłuszcz z kaczki przez sito i przechowuj go w szczelnym pojemniku w lodówce. Usuń zioła i czosnek. Zakryj udka z kaczki i przechowuj w lodówce.
  • 5
    Aby przygotować purée ziemniaczane: Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C/ 160°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 4 (piekarnik gazowy). Umieść sól na płaskiej blasze do pieczenia. Ułóż ziemniaki w jednej warstwie na wierzchu soli i piecz w piekarniku przez 90 minut. Gdy ziemniaki się upieką, wyjmij blachę z piekarnika i natychmiast przekrój ziemniaki na pół i wyjmij ugotowany miąższ. Przecisśnij mieszaninę przez maszynkę do ziemniaków lub drobne sito, aż osiągnie gładką, jednolitą konsystencję puree. Zakryj i odłóż na bok.
  • 6
    W małym rondlu wymieszaj śmietanę z czosnkiem i tymiankiem. Doprowadź mieszaninę do wrzenia przez 5 minut, a następnie odcedź i odstaw na bok.
  • 7
    Aby przygotować puree ziemniaczane, przenieś mieszankę ziemniaków i śmietany do średniego rondla. Używając szpatułki, mieszaj delikatnie na małym ogniu, aż stanie się gładka i kremowa.
  • 8
    Aby przygotować podpieczone szalotki: Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C/180°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 6 (piekarnik gazowy). Umieść patelnię na średnim ogniu i dodaj odrobinę oliwy z oliwek. Połóż szalotki stroną miąższu w dół i smaż do złotego koloru przez około 5 minut. Włóż je do piekarnika i piecz przez 5-10 minut, aż będą miękkie i upieczone.
  • 9
    Aby podgrzać udka, rozgrzej wzmocnioną powłokę nieprzywierającą z łyżeczką tłuszczu z kaczki. Umieść udka stroną ze skórką do dołu, aby stała się chrupiąca. Następnie obróć udka i piecz drugą stronę przez około 5 minut.
  • 10
    Confit z kaczki podawaj z puree ziemniaczanym, szalotką i kupioną w sklepie galaretką żurawinową.
 
Tłuszcz z kaczki można odcedzić, przechowywać w szczelnym pojemniku lub słoiku i przechowywać w lodówce do wykorzystania do kolejnych potraw.
Sól, na której pieczone były ziemniaki, można schłodzić po ugotowaniu i przechowywać w szczelnym pojemniku, a następnie wielokrotnie wykorzystywać do przygotowania puree ziemniaczanego.
 
 
Le Creuset