- Mięso
Składniki
- 1 cytryna
- 4 gałązki mięty pieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek
- 8 kotlecików jagnięcych po 100 g
- pieprz
- czarny z młynka
- sól
- Inne:
- dodatkowe listki mięty do dekoracji
-
Przygotowanie
-
1Otrzeć skórkę cytryny i wycisnąć sok, a następnie wlać go do miski i dodać startą skórkę. Drobno posiekać miętę, obrać i wycisnąć czosnek, dodać miętę i czosnek do cytryny razem z 3 łyżkami oliwy i dobrze wymieszać.
-
2Posmarować kotleciki połową marynaty, a pozostałą marynatę odstawić. Kotlety nakryć i marynować w lodówce przez godzinę. Następnie wyjąć je z lodówki i zetrzeć marynatę.
-
3Przed rozpoczęciem smażenia mięso powinno uzyskać temperaturę pokojową. Rozgrzać mocno patelnię grillową Le Creuset, wlać olej i smażyć kotlety porcjami przez około 3 minuty z obu stron, a następnie wyjąć je. Doprawić solą i pieprzem, a wierzch skropić resztą marynaty.
-
4Następnie włożyć kotlety do piekarnika rozgrzanego do 60 °C. Przygotować pozostałe kotleciki, udekorować listkami mięty i podawać.