- Mięso
Składniki
- 8 kotletów jagnięcych z jagnięciny hodowanej na wolnym wybiegu
- Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 350 ml maślanki
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- Skórka z 1 cytryny
- 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- Sok z 2 cytryn
- 5 g soli morskiej
- 150 ml jogurtu
- ½ ogórka zielonego, startego
- 10 g świeżej mięty, drobno posiekanej
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 2 bakłażany, pokrojone w długie plastry
- ¼ arbuza, pokrojonego w trójkąty
- 1 cytryna, pokrojona w ćwiartki, do podania
-
Przygotowanie
-
1Rozpocznij od przyprawienia kotletów solą i pieprzem.
-
2W dużym naczyniu wymieszaj maślankę z czosnkiem i skórką z cytryny. Przełóż przyprawione kotlety do marynaty z maślanki i natrzyj nią mięso. Marynuj w lodówce przez co najmniej 2 godziny lub na całą noc.
-
3Przełóż cienko pokrojoną czerwoną cebulę do miski, by przygotować marynowaną cebulę. Posyp cebulę solą morską i nacieraj, aż puści soki. Następnie polej wyciśniętym sokiem z 2 cytryn i odstaw.
-
4Przygotowanie raity: umieść w misce jogurt, starty ogórek zielony, miętę, sok z cytryny, czosnek sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj.
-
5Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C/160°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 4 (piekarnik gazowy).
-
6Umieść płytę grillową Le Creuset 30 cm na średnim ogniu. Wyjmij kotlety z lodówki i marynaty (marynatę można wylać). Osusz za pomocą ręczników papierowych.
-
7Umieść kotlety na rozgrzanej płycie grillowej tłustą stroną do dołu i pozwól, by tłuszcz się wytopił. Gdy tłuszcz jagnięcy będzie już chrupiący, krótko usmaż mięso, aż pojawią się grillowe linie. Zdejmij z ognia i ostrożnie przełóż patelnię grillową do piekarnika. Zapiekaj przez 8–10 minut lub wedle upodobania.
-
8Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut. Zawsze pozwól mięsu odstać, by pozostało soczyste i delikatne. W międzyczasie wymieszaj w misce plastry bakłażana z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Smaż, aż pojawią się grillowe linie, a następnie zdejmij z ognia.
-
9Podawaj kotlety z chipsami z bakłażana, grillowanym arbuzem, marynowaną cebulą i ogórkową raitą.