- Nabiał
Składniki
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki mleka
- 55 g cukru pudru
- 4 duże żółtka
- 500 ml tłustego mleka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
-
Przygotowanie
-
1W średniej misce wymieszać skrobię kukurydzianą i 2 łyżki mleka do gładkiej masy. Dodać cukier i żółtko.
-
2Doprowadzić mleko z ekstraktem waniliowym do wrzenia i zdjąć z ognia.
-
3Wymieszać 5–6 łyżek gorącego mleka z mieszanką z żółtkami. Powoli i równomiernie dodać pozostałe gorące mleko do mieszanki, ciągle mieszając.
-
4Przełożyć masę z miski z powrotem do garnka i zagęszczać na średnim ogniu mieszając przez około 4-5 minut. Kiedy sos ostygnie, zgęstnieje jeszcze bardziej.
-
5Uwagi szefa kuchni: Aby uzyskać jeszcze bardziej kremowy efekt: można zastąpić połowę mleka bitą śmietaną. Jeżeli wolisz gęstszą konsystencję, użyj 1½ łyżki skrobi kukurydzianej. Użyj wysokiej jakości ekstraktu waniliowego, takiego jak malgaska wanilia burbonowa. To pozwoli uzyskać najlepszy smak.