Kremowa tarta bez skórki z karmelowym wierzchem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 2 godz. Do 2 godz.
CZAS GOTOWANIA
Do 2 godz. Do 2 godz.
PORCJE
6-8 6-8
Kremowa tarta bez skórki z karmelowym wierzchem
Odmiana tradycyjnego crème brûlée. Ta kremowa tarta z karmelizowanym wierzchem smakuje wyśmienicie.
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 litr śmietany
  • 1 laska wanilii lub 10 ml aromatu waniliowego
  • 16 żółtek jaj
  • 150 g cukru
  • 1szczypta soli
KARMEL
  • 150 g cukru
  • 50 ml wody
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 140°C/120°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 3 (piekarnik gazowy).
  • 2
    Lekko natłuść foremkę do tart Le Creuset o średnicy 28 cm.
  • 3
    Sparz śmietankę z kawałkiem laski wanilii lub aromatem waniliowym.
  • 4
    Wymieszaj razem żółtka jaj i cukier. Nie przesadzaj z ubijaniem, aby nie było piany.
  • 5
    Wyjmij laskę wanilii i ostrożnie oraz powoli wmieszaj ciepłą śmietanę do żółtek.
  • 6
    Umieść masę w garnku na małym ogniu i mieszaj, aż krem będzie gorący w dotyku.Nie przegrzewaj, by się nie zwarzył.
  • 7
    Wlej masę do foremki do tart. Umieść w naczyniu z ciepłą wodą, przykryjfolią lub blachą i piecz przez około 1 godzinę 30 minut lub do momentu, aż krem stężeje.
  • 8
    Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 9
    Umieść garnek Le Creuset na małym ogniu i powoli skarmelizuj cukier puder. Nie spuszczaj go zoka, ponieważ może się szybko przypalić. Kiedy cukier osiągnie kolor ciemnego karmelu, szybko i ostrożniewylej go na silikonową matę lub papier silikonowany do pieczenia. Rozprowadź karmel za pomocą łopatki kuchennej, aby utworzyćlekko okrągły kształt, który będzie pasował do górnej części tarty. Pozostaw karmel do stężenia w temperaturzepokojowej i całkowitego ostygnięcia.