- Nabiał
Składniki
- 1 litr śmietany
- 1 laska wanilii lub 10 ml aromatu waniliowego
- 16 żółtek jaj
- 150 g cukru
- 1szczypta soli
- 150 g cukru
- 50 ml wody
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 140°C/120°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 3 (piekarnik gazowy).
-
2Lekko natłuść foremkę do tart Le Creuset o średnicy 28 cm.
-
3Sparz śmietankę z kawałkiem laski wanilii lub aromatem waniliowym.
-
4Wymieszaj razem żółtka jaj i cukier. Nie przesadzaj z ubijaniem, aby nie było piany.
-
5Wyjmij laskę wanilii i ostrożnie oraz powoli wmieszaj ciepłą śmietanę do żółtek.
-
6Umieść masę w garnku na małym ogniu i mieszaj, aż krem będzie gorący w dotyku.Nie przegrzewaj, by się nie zwarzył.
-
7Wlej masę do foremki do tart. Umieść w naczyniu z ciepłą wodą, przykryjfolią lub blachą i piecz przez około 1 godzinę 30 minut lub do momentu, aż krem stężeje.
-
8Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
-
9Umieść garnek Le Creuset na małym ogniu i powoli skarmelizuj cukier puder. Nie spuszczaj go zoka, ponieważ może się szybko przypalić. Kiedy cukier osiągnie kolor ciemnego karmelu, szybko i ostrożniewylej go na silikonową matę lub papier silikonowany do pieczenia. Rozprowadź karmel za pomocą łopatki kuchennej, aby utworzyćlekko okrągły kształt, który będzie pasował do górnej części tarty. Pozostaw karmel do stężenia w temperaturzepokojowej i całkowitego ostygnięcia.