- Warzywa
Składniki
- 1 seler
- 100 ml mleka
- 30 g masła orzechowego, patrz wskazówka
- 100 ml śmietany
- sól, biały pieprz i gałka muszkatołowa
-
Przygotowanie
-
1Seler obrać i pokroić w drobną kostkę. Mleko wymieszać z litrem wody, dodać kostki selera i gotować, aż seler zmięknie. Następnie odcedzić.
-
2Śmietanę doprowadzić do wrzenia i lekko zredukować. Dodać seler, doprawić masłem orzechowym, solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie dokładnie przecedzić.
-
3Aby udekorować puree z selera na wcześniej podgrzanych talerzach, uformować w kulki przy pomocy łyżki do lodów lub dwóch łyżeczek.
-
4Wskazówka: Masło podgrzać w garnku i gotować na wolnym ogniu, aż serwatka zacznie się „palić“. Masło powinno być bursztynowe. Płynne masło odcedzić przez drobne sitko do małego pojemnika. Ten przepis jest idealny jako dodatek do dziczyzny w otoczce z pieprzu ziołowego! Pasuje też idealnie do Combru z sarny w otoczce ziołowo-pieprzowej według naszego przepisu!