Kremowe puree z selera

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Mniej niż 30 minut Mniej niż 30 minut
PORCJE
2-4 2-4
Kremowe puree z selera
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 seler
  • 100 ml mleka
  • 30 g masła orzechowego, patrz wskazówka
  • 100 ml śmietany
  • sól, biały pieprz i gałka muszkatołowa
  • Przygotowanie

  • 1
    Seler obrać i pokroić w drobną kostkę. Mleko wymieszać z litrem wody, dodać kostki selera i gotować, aż seler zmięknie. Następnie odcedzić.
  • 2
    Śmietanę doprowadzić do wrzenia i lekko zredukować. Dodać seler, doprawić masłem orzechowym, solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie dokładnie przecedzić.
  • 3
    Aby udekorować puree z selera na wcześniej podgrzanych talerzach, uformować w kulki przy pomocy łyżki do lodów lub dwóch łyżeczek.
  • 4
    Wskazówka: Masło podgrzać w garnku i gotować na wolnym ogniu, aż serwatka zacznie się „palić“. Masło powinno być bursztynowe. Płynne masło odcedzić przez drobne sitko do małego pojemnika. Ten przepis jest idealny jako dodatek do dziczyzny w otoczce z pieprzu ziołowego! Pasuje też idealnie do Combru z sarny w otoczce ziołowo-pieprzowej według naszego przepisu!