
Składniki
- 80 g stopionego niesolonego masła
- 130 g brązowego cukru
- 70 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 190 g mąki uniwersalnej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- Wybrany przez Ciebie dodatek smakowy
- 4 gałki lodów waniliowych
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C (lub 170°C z termoobiegiem).
-
2Stop masło i trochę je ostudź.
-
3Wymieszaj masło, cukry i wanilię do połączenia składników.
-
4W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia, a następnie wlej mokrą mieszankę i jajko do suchej mieszanki. Mieszaj do połączenia składników.
-
5Dodaj wybrany przez Ciebie dodatek smakowy.
-
6Wlej mieszankę do posmarowanych masłem naczyń mini cocotte Le Creuset.
-
7Piecz przez 15–20 minut lub do momentu, gdy po nakłuciu go wykałaczką patyczek będzie suchy.
-
8Odstaw na co najmniej 10 minut. Podawaj na ciepło z lodami.
-
9Różne dodatki smakowe:
-
10Malina: Wymieszaj 80 g mrożonych malin z mieszanką przed wlaniem jej do naczyń mini cocotte Le Creuset. Podawaj udekorowane dodatkowymi malinami.
-
11Jagoda i biała czekolada: Wymieszaj 80 g mrożonych jagód i 50 g posiekanej białej czekolady z mieszanką przed wlaniem jej do naczyń mini cocotte Le Creuset. Udekoruj dodatkowymi jagodami i wiórkami białej czekolady.
-
12Czekolada miętowa: Dodaj 100 g posiekanej czekolady miętowej do mieszanki przed wlaniem jej do naczyń mini cocotte Le Creuset. Udekoruj stopioną czekoladą i dodatkowymi wiórkami czekolady miętowej.