Kruche ciasteczka z lodami w mini cocotte

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Kruche ciasteczka z lodami w mini cocotte
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 80 g stopionego niesolonego masła
  • 130 g brązowego cukru
  • 70 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 190 g mąki uniwersalnej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • Wybrany przez Ciebie dodatek smakowy
  • 4 gałki lodów waniliowych
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C (lub 170°C z termoobiegiem).
  • 2
    Stop masło i trochę je ostudź.
  • 3
    Wymieszaj masło, cukry i wanilię do połączenia składników.
  • 4
    W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia, a następnie wlej mokrą mieszankę i jajko do suchej mieszanki. Mieszaj do połączenia składników.
  • 5
    Dodaj wybrany przez Ciebie dodatek smakowy.
  • 6
    Wlej mieszankę do posmarowanych masłem naczyń mini cocotte Le Creuset.
  • 7
    Piecz przez 15–20 minut lub do momentu, gdy po nakłuciu go wykałaczką patyczek będzie suchy.
  • 8
    Odstaw na co najmniej 10 minut. Podawaj na ciepło z lodami.
  • 9
    Różne dodatki smakowe:
  • 10
    Malina: Wymieszaj 80 g mrożonych malin z mieszanką przed wlaniem jej do naczyń mini cocotte Le Creuset. Podawaj udekorowane dodatkowymi malinami.
  • 11
    Jagoda i biała czekolada: Wymieszaj 80 g mrożonych jagód i 50 g posiekanej białej czekolady z mieszanką przed wlaniem jej do naczyń mini cocotte Le Creuset. Udekoruj dodatkowymi jagodami i wiórkami białej czekolady.
  • 12
    Czekolada miętowa: Dodaj 100 g posiekanej czekolady miętowej do mieszanki przed wlaniem jej do naczyń mini cocotte Le Creuset. Udekoruj stopioną czekoladą i dodatkowymi wiórkami czekolady miętowej.