Kurczak duszony w wino musujące

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
4-6 4-6
Kurczak duszony w wino musujące
Główne SKŁADNIKI
  • Kurczak
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • kurczak w całości
  • 2 łyżeczki soli, oddzielnie
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 pęczek tymianku, podzielony
  • 1 pęczek szałwii, podzielony
  • 2 połówki cytryny
  • 1 pomarańcza, przekrojona na pół
  • 1⁄4 szklanki klarowanego masła
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 2 łodygi selera, duże plasterki
  • 2 marchewki, duże plasterki
  • 3⁄4 szklanki wino musujące
  • Dodatkowa sól i pieprz do smaku
  • Przygotowanie

  • 1
    Osusz kurczaka wewnątrz i na zewnątrz, a następnie przypraw 1½ łyżeczki soli i pieprzu. Nadziej kurczaka 1 cytryną i połową pomarańczy. Wyciśnij sok z pozostałych cytryn i pomarańczy i zachowaj go. Dodaj pół pęczka tymianku i szałwii do wnętrza kurczaka. Używając sznurka kuchennego, zwiąż nogi razem i schowaj skrzydła za piersiami, aby zapewnić równomierne duszenie.
  • 2
    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W okrągłej brytfannie rozgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj cebulę, seler i marchew oraz ½ łyżeczki soli. Podsmaż, aż warzywa zaczną mięknąć, 5-6 minut. Dodaj prosecco i sok z cytrusów aby zdeglasować brytfannę. Umieść przygotowanego kurczaka na warzywach i w piekarniku.
  • 3
    Piecz przez 15-20 minut, aż kurczak zacznie się przyrumieniać. Zmniejsz temperaturę do 175 stopni i kontynuuj pieczenie przez około 1,5h, polewając masłem co 15-20 minut. Sprawdź temperaturę kurczaka za pomocą termometru do mięs. Kurczak jest gotowy, gdy ma co najmniej 80 stopni podczas testu między udem a dolną częścią piersi. Odstaw kurczaka na 15-20 minut przed krojeniem i podaniem. Podawaj kurczaka z sosem z patelni i dopraw pozostałymi ziołami.