
Główne SKŁADNIKI
- Kurczak
Składniki
Przygotowanie
Składniki
- kurczak w całości
- 2 łyżeczki soli, oddzielnie
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 pęczek tymianku, podzielony
- 1 pęczek szałwii, podzielony
- 2 połówki cytryny
- 1 pomarańcza, przekrojona na pół
- 1⁄4 szklanki klarowanego masła
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 2 łodygi selera, duże plasterki
- 2 marchewki, duże plasterki
- 3⁄4 szklanki wino musujące
- Dodatkowa sól i pieprz do smaku
-
Przygotowanie
-
1Osusz kurczaka wewnątrz i na zewnątrz, a następnie przypraw 1½ łyżeczki soli i pieprzu. Nadziej kurczaka 1 cytryną i połową pomarańczy. Wyciśnij sok z pozostałych cytryn i pomarańczy i zachowaj go. Dodaj pół pęczka tymianku i szałwii do wnętrza kurczaka. Używając sznurka kuchennego, zwiąż nogi razem i schowaj skrzydła za piersiami, aby zapewnić równomierne duszenie.
-
2Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W okrągłej brytfannie rozgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj cebulę, seler i marchew oraz ½ łyżeczki soli. Podsmaż, aż warzywa zaczną mięknąć, 5-6 minut. Dodaj prosecco i sok z cytrusów aby zdeglasować brytfannę. Umieść przygotowanego kurczaka na warzywach i w piekarniku.
-
3Piecz przez 15-20 minut, aż kurczak zacznie się przyrumieniać. Zmniejsz temperaturę do 175 stopni i kontynuuj pieczenie przez około 1,5h, polewając masłem co 15-20 minut. Sprawdź temperaturę kurczaka za pomocą termometru do mięs. Kurczak jest gotowy, gdy ma co najmniej 80 stopni podczas testu między udem a dolną częścią piersi. Odstaw kurczaka na 15-20 minut przed krojeniem i podaniem. Podawaj kurczaka z sosem z patelni i dopraw pozostałymi ziołami.