- Kurczak & Makaron
Składniki
- 15 ml oleju
- 100 g posiekanego boczku
- 1 czerwona cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 250g pieczarek pokrojonych w plastry
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 60 g masła
- 60 ml mąki
- 250 ml mleka
- 250 ml bulionu z kurczaka
- 60 ml sherry (opcjonalnie)
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- 500-600 g szarpanego kurczaka
- 300g makaronu linguini
- 60g startego parmezanu
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać oliwę w Garnku Profesjonalnym Gourmet i smażyć boczek przez 2-3 minuty. Dodać cebulę, czosnek, pieczarki i pieprz.
-
2W rondelku rozpuść masło i wmieszać mąkę. Stopniowo dodawać mleko, bulion i mieszać, aż mieszanina zagotuje się i zgęstnieje. Dodać sherry i doprawić do smaku.
-
3Dodać pietruszkę oraz mieszankę kurczaka i boczku.
-
4Ugotować makaron al dente, odcedzić i wymieszać z kurczakiem. Przełożyć miksturę z powrotem do garnka i posypać parmezanem.
-
5Wstawić garnek z powrotem do piekarnika w temperaturze 180 ° C na 15-20 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni.
-
6Wskazówki: jak gotować kurczaka
-
7Gotowanie na parze to najlepszy sposób gotowania kurczaka do szatkowania. Jest szybki i utrzymuje kurczaka w wilgoci, dzięki czemu pozostaje wystarczająco delikatny. Mięso bez kości i skóry włożyć do dużego rondla z wodą i gotować. Następnie przykryj pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aż kurczak przestanie być różowy. Wyjmij kurczaka z garnka i pozwól mu ostygnąć przez kilka minut. Gdy kurczak ostygnie, możesz go rozdzielić dwoma widelcami. Dostajesz mniejsze nitki mięsa, tak zwanego szarpanego kurczaka.