Kurczak tetrazzini

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Kurczak tetrazzini
Główne SKŁADNIKI
  • Kurczak & Makaron
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 15 ml oleju
  • 100 g posiekanego boczku
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 250g pieczarek pokrojonych w plastry
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 60 g masła
  • 60 ml mąki
  • 250 ml mleka
  • 250 ml bulionu z kurczaka
  • 60 ml sherry (opcjonalnie)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 500-600 g szarpanego kurczaka
  • 300g makaronu linguini
  • 60g startego parmezanu
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać oliwę w Garnku Profesjonalnym Gourmet i smażyć boczek przez 2-3 minuty. Dodać cebulę, czosnek, pieczarki i pieprz.
  • 2
    W rondelku rozpuść masło i wmieszać mąkę. Stopniowo dodawać mleko, bulion i mieszać, aż mieszanina zagotuje się i zgęstnieje. Dodać sherry i doprawić do smaku.
  • 3
    Dodać pietruszkę oraz mieszankę kurczaka i boczku.
  • 4
    Ugotować makaron al dente, odcedzić i wymieszać z kurczakiem. Przełożyć miksturę z powrotem do garnka i posypać parmezanem.
  • 5
    Wstawić garnek z powrotem do piekarnika w temperaturze 180 ° C na 15-20 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni.
  • 6
    Wskazówki: jak gotować kurczaka
  • 7
    Gotowanie na parze to najlepszy sposób gotowania kurczaka do szatkowania. Jest szybki i utrzymuje kurczaka w wilgoci, dzięki czemu pozostaje wystarczająco delikatny. Mięso bez kości i skóry włożyć do dużego rondla z wodą i gotować. Następnie przykryj pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aż kurczak przestanie być różowy. Wyjmij kurczaka z garnka i pozwól mu ostygnąć przez kilka minut. Gdy kurczak ostygnie, możesz go rozdzielić dwoma widelcami. Dostajesz mniejsze nitki mięsa, tak zwanego szarpanego kurczaka.