- Warzywa
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 czerwone papryki
- 1 zielona papryka
- 1 mango
- 100 g orzechów nerkowca
- 600 g filetu z piersi kurczaka
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1-2 łyżki czerwonej pasty z curry
- 100 ml mleka kokosowego
- 300 ml bulionu z kurczaka
- 1-2 pęczki kolendra
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- sól
-
Przygotowanie
-
1Obrać i drobno pokroić czosnek i szalotki. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Obrać mango, usunać miąższ ze środka i pokroić w kostkę. Z grubsza posiekać orzechy nerkowca.
-
2Umyć kurczaka, osuszyć i pokroić w kostkę. Podgrzać 1/2 łyżeczki oleju kokosowego na patelni wok, dodać kurczaka i obsmażyć ze wszystkich stron. Wyjąć z patelni.
-
3Wlać pozostały olej kokosowy na patelnie. Dodać czosnek, szalotki, paprykę, połowę mango i orzechy nerkowca. Dodać pastę curry i smaż krótko.
-
4Następnie dodać mleko kokosowe i bulion z kurczaka i poczekać do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
-
5W międzyczasie umyć kolendrę i osuszyć. Zerwać liście z łodyg i z grubsza je posiekać.
-
6Dodać kurczaka i pozostałe mango na patelnie i krótko podgrzewać. Doprawić wszystko sosem rybnym, sokiem z limonki i solą. Podawać z kolendrą.