- Drób
Składniki
- 4 udka z kurczaka (ze skórą)
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku, rozdrobnione
- 25 g świeżego imbiru tartego
- sok z 1 cytryny
- chili w proszku, opcjonalnie
- niewielka ilość szafranu
- sól i czarny pieprz
- 150 g zielonego groszku
- 100 g zielonych oliwek
- 2 solone cytryny
- 6 gałązek tymianku
- ½ łyżki oliwy
- 150 ml bulionu drobiowego
- 400 g małych ziemniaków
-
Przygotowanie
-
1Udziec z kurczaka oddzielić od kości.
-
2Cebulę, czosnek, imbir, sok z cytryny, mieloną papryczkę i szafran wymieszać z solą i pieprzem tak, aby powstała marynata. Kawałki kurczaka dobrze zalać marynatą i trzymać w chłodnym miejscu pod przykryciem przez 1,5 godziny.
-
3W międzyczasie oczyścić groszek, podzielić na kawałki.
-
4Ziemniaki dokładnie umyć i podzielić na pół.
-
5Solone cytryny pokroić na plastry.
-
6Piekarnik rozgrzać do 180 °C (termoobieg 160 °C).
-
7Podgrzać oliwę w brytfannie, następnie podsmażyć kawałki kurczaka. Dodać kawałki ziemniaków i cytryny, posypać połową tymianku i dolać bulionu. Następnie we wcześniej nagrzanym piekarniku dusić pod przykryciem przez 40 minut, mięso od czasu do czasu odwrócić.
-
8Dodać groszek i oliwki, dusić przez kolejne 15-20 minut.
-
9Udekorować gałązkami tymianku i podawać.
-
10WSKAZÓWKA: Dla osób chcących uatrakcyjnić swoją potrawę solonymi cytrynami, można je kupić w sklepie lub przygotować samemu. Przepis umieszczono poniżej. Gdzie można kupić solone cytryny? Solone cytryny można znaleźć w sklepach z żywnością marokańską/północnoafrykańską lub w sklepach online specjalizujących się w żywności orientalnej lub dobrze zaopatrzonych supermarketach.
-
11Przepis na marynowane cytryny
-
12SKŁADNIKI na 1 duży słój: 5 cytryn ekologicznych, 100 g gruboziarnistej soli morskiej, 50 g cukru, 20 ml świeżo wyciskanego soku z cytryny, 40 ml oliwy
-
13PRZYGOTOWANIE: Każdą cytrynę spażyć, umyć, wysuszyć, pokroić na 5 plastrów, usunąć pestki. Wymieszać z solą, cukrem i sokiem z cytryny, w ciągu dnia kilkukrotnie wymieszać. Po 10 godzinach (lub dłużej) jeszcze raz wymieszać i przełożyć do słoja, zalać oliwą. Po 20 dniach cytryny są gotowe. W tym czasie słoik z cytrynami od czasu do czasu wstrząsnąć.