Tagine z jagnięciny z szafranem, morelami i migdałami

PORCJE
4-6 4-6
Tagine z jagnięciny z szafranem, morelami i migdałami
Tagine to wspaniały sposób, aby nadać posiłkom odrobinę wyjątkowego i egzotycznego smaku Afryki Północnej. Naczynie Tagine cechuje prosty, acz niezwykle efektowny kształt, w którym para wodna tańczy wokół gotowanego dania, dzięki czemu oprócz wspaniale ugotowanej zawartości powstaje delikatny bulion. Pachnąca szafranem i przyprawami jagnięcina łączy się doskonale ze słodką głębią mięsistych moreli i chrupiącymi migdałami w całości. To efektowne danie to prawdziwy gwóźdź programu, jednak jego przygotowanie nie mogło być łatwiejsze.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 800 g karkówki z jagnięciny pokrojonej na kawałki o grubości 2,5 cm
  • Kilka pokaźnych szczypt nitek najlepszej jakości szafranu
  • 150 g suszonych moreli
  • 75 g blanszowanych całych migdałów
  • 2 grubo posiekane małe cebule lub 1 duża
  • 1 czubata łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 czubate łyżeczki jasnego miodu
  • Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
  • Olej roślinny
  • Sól morska Maldon w płatkach do smaku
  • Woda, świeżo zagotowana
  • 1/2 małego pęczka grubo siekanej natki pietruszki z łodyżkami
  • Przygotowanie

  • 1
    Pokryj dno naczynia tagine cienką warstwą oleju i podgrzewaj delikatnie, na małym do średnim ogniu. Dodaj cebule i smaż, aż zaczną się lekko rumienić na brzegach.
  • 2
    Dodaj jagnięcinę i wymieszaj z cebulą, następnie obracaj mięso, aby ładnie się zarumieniło, a nie dusiło. Rozdrobnij nitki szafranu i mieszaj je z mięsem do chwili, aż szafran zacznie uwalniać swój kolor.
  • 3
    Dodaj przyprawy i zamieszaj, upewniając się, że dobrze pokryły mięso, a następnie dodaj miód i całość dokładnie wymieszaj. Nalej wrzątku z czajnika, aby przykryć gotującą się zawartość, następnie dodaj sok z cytryny, zmniejsz ogień i duś danie przez 1,5 godziny, mieszając od czasu do czasu.
  • 4
    Po 1,5 godzinie dodaj morele, dobrze wymieszaj składniki i duś przez co najmniej 30 minut, zanim podasz danie posypane migdałami i świeżo posiekają natką pietruszki.
  • 5
    Podaj z kuskusem, ryżem lub podpłomykami.
  • 6
    Uwagi szefa kuchni
  • 7
    Danie wspaniale komponuje się z ryżem, kuskusem, kaszą bulgur lub podpłomykami. Równie dobrze jako zamiennik jagnięciny sprawdza się łopatka wieprzowa.