- Mięso
Składniki
- 800 g karkówki z jagnięciny pokrojonej na kawałki o grubości 2,5 cm
- Kilka pokaźnych szczypt nitek najlepszej jakości szafranu
- 150 g suszonych moreli
- 75 g blanszowanych całych migdałów
- 2 grubo posiekane małe cebule lub 1 duża
- 1 czubata łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 czubate łyżeczki jasnego miodu
- Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- Olej roślinny
- Sól morska Maldon w płatkach do smaku
- Woda, świeżo zagotowana
- 1/2 małego pęczka grubo siekanej natki pietruszki z łodyżkami
-
Przygotowanie
-
1Pokryj dno naczynia tagine cienką warstwą oleju i podgrzewaj delikatnie, na małym do średnim ogniu. Dodaj cebule i smaż, aż zaczną się lekko rumienić na brzegach.
-
2Dodaj jagnięcinę i wymieszaj z cebulą, następnie obracaj mięso, aby ładnie się zarumieniło, a nie dusiło. Rozdrobnij nitki szafranu i mieszaj je z mięsem do chwili, aż szafran zacznie uwalniać swój kolor.
-
3Dodaj przyprawy i zamieszaj, upewniając się, że dobrze pokryły mięso, a następnie dodaj miód i całość dokładnie wymieszaj. Nalej wrzątku z czajnika, aby przykryć gotującą się zawartość, następnie dodaj sok z cytryny, zmniejsz ogień i duś danie przez 1,5 godziny, mieszając od czasu do czasu.
-
4Po 1,5 godzinie dodaj morele, dobrze wymieszaj składniki i duś przez co najmniej 30 minut, zanim podasz danie posypane migdałami i świeżo posiekają natką pietruszki.
-
5Podaj z kuskusem, ryżem lub podpłomykami.
-
6Uwagi szefa kuchni
-
7Danie wspaniale komponuje się z ryżem, kuskusem, kaszą bulgur lub podpłomykami. Równie dobrze jako zamiennik jagnięciny sprawdza się łopatka wieprzowa.