Łatwy przepis na chleb na zakwasie

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Ponad 2 godziny Ponad 2 godziny
CZAS GOTOWANIA
Ponad 2 godziny Ponad 2 godziny
PORCJE
6-8 6-8
Łatwy przepis na chleb na zakwasie
Ten łatwy przepis na chleb na zakwasie jest idealny dla początkujących. Stworzysz doskonały bochenek o wyjątkowym smaku z nieco twardszą skórką.
Główne SKŁADNIKI
  • Chleb i Zboża
  • Mąka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 335 ml ciepłej wody (32–37°C)
  • 100 g gotowego zaczynu (więcej w sekcji „Porady”), 450 g mąki do wypieku chleba + dodatkowy zapas do dosypania
  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 15 g soli morskiej
  • Mąka ryżowa do podsypania
  • Oliwa z oliwek do posmarowania
  • Przygotowanie

  • 1
    Wymieszaj ciepłą wodę z zakwasem w dużej misce drewnianą łyżką lub silikonową łopatką. Dodaj mąkę pełnoziarnistą, mąkę do wypieku chleba i sól, aż powstanie puszyste ciasto. Rękami ugnieć i wymieszaj ciasto, aż będzie równomiernie nawilżone i cała sucha mąka zostanie połączona.
  • 2
    Przykryj i odstaw w ciepłej części kuchni na 4 godziny. Co 30 minut do 1 godziny rozciągnij i ugnieć.
  • 3
    Po 4 godzinach przykryj miskę i pozostaw ciasto w ciepłej części kuchni do wyrośnięcia (o co najmniej 50%) na około 8 godzin lub na całą noc. Ciasto powinno być sprężyste i giętkie.
  • 4
    Delikatnie podsyp powierzchnię mąką. Delikatnie przenieś ciasto na powierzchnię, na której będziesz pracować. Nie rozgniataj ciasta. Pracując nad ciastem, delikatnie rozciągnij bok i złóż go na środku, tworząc kulkę. Używając łopatki, odwróć ciasto tak, aby fałdy znajdowały się na spodzie i odstaw na 15 minut.
  • 5
    W międzyczasie miskę lub koszyczek o średnicy 20–25 cm wyłóż czystym ręcznikiem kuchennym i posyp mąką z białego ryżu.
  • 6
    Używając łopatki umieszczonej pod najdalszą od siebie stroną ciasta, delikatnie pociągnij ciasto do siebie po powierzchni, na której pracujesz, lekko obracając podczas przeciągania, aby uformować napiętą kulkę. Powtórz ten proces jeszcze 3 razy, w sumie 4. Za pomocą łopatki szybko i ostrożnie umieść ciasto w przygotowanej misce lub koszyczku nacięciem do góry. Lekko oprósz wierzch mąką ryżową, przykryj i wstaw na noc do lodówki.
  • 7
    Następnego ranka rozgrzej piekarnik do 260°C i odczekaj co najmniej 30 minut. Umieść brytfanne do pieczenia chleba Le Creuset w piekarniku i podgrzewaj przez 30–60 minut przed włożeniem ciasta. Posmaruj podstawę Brytfanny do pieczenia chleba oliwą z oliwek. Posyp chleb mąką z białego ryżu. Używając żyletki lub bardzo ostrego i cienkiego noża, natnij chleb w celach dekoracyjnych (na głębokości 0,5–1,2 cm) na papierze do pieczenia, a następnie przenieś łopatką do podgrzanego wcześniej naczynia. Przykryj wypukłą pokrywą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 230°C i piecz przez 30 minut, aż chleb wyrośnie. Zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 20–30 minut, aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Od razu przenieś chleb na kratkę do chłodzenia i zostaw do całkowitego ostygnięcia przed krojeniem.
 
Ten łatwy przepis na chleb na zakwasie od naszego partnera Justina Chapple’a jest idealny dla początkujących. Jako że poziom hydracji (procent zawartości wody w mące) jest nieco niższy niż w przypadku wielu innych przepisów na chleb na zakwasie, ciasto jest mniej kleiste i łatwiejsze do kształtowania. Stworzysz doskonały bochenek o wyjątkowym smaku z nieco twardszą skórką. W ramach nabierania doświadczenia w pieczeniu chleba na zakwasie możesz stopniowo zwiększać poziom hydracji, aby otrzymać delikatniejszą konsystencję z bardziej wyrazistym miąższem.
Zaczyn do chleba na zakwasie będzie gotowy, gdy pojawią się aktywne bąbelki i gdy 1 łyżka zaczynu zacznie unosić się na powierzchni małej miski z wodą.
 
 
Le Creuset