- Mąka
Składniki
- 175 g mąki tortowej
- 8 ml proszku do pieczenia
- 10 ml cukru pudru
- Szczypta soli drobnoziarnistej
- 50 g pokrojonego w kostkę zimnego masła
- 1 duże jajko od kur z wolnego wybiegu
- 1 duże żółtko jajka od kur z wolnego wybiegu
- 75 ml mleka, o temperaturze pokojowej
- 5 ml – 10 ml drobno posiekanych kwiatów lawendy
- 1 cytryna, bez skórki
- Dodatkowe mleko, do posmarowania
- 50 g cukru pudru
- 15 ml – 25 ml liści lawendy
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C lub 180°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem. Lekko nasmaruj tłuszczem formę Le Creuset na 12 mini muffinów.
-
2Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sól do miski średniej wielkości. Dodaj masło i używając opuszków palców, wetrzyj suche składniki w zimne masło, aby uzyskać konsystencję drobnej kruszonki.
-
3Ubij jajko, żółtko, mleko, kwiaty lawendy i skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj. Dodaj mokre składniki do suchych składników i wymieszaj za pomocą widelca, do uformowania ciasta. Nie zagniataj ciasta nadmiernie.
-
4Lekko oprósz mąką blat kuchenny i wyjmij ciasto. Lekko zbierz ciasto i delikatnie utwórz placek o grubości 2 cm. Za pomocą ostrego noża wytnij 12 porcji i umieść je w formie. Lekko dociśnij i posmaruj mlekiem. Piecz przez 15–20 minut.
-
5Podawaj na ciepło z gęstą śmietaną, kremem cytrynowym i odrobiną cukru lawendowego.
-
6Do przygotowania cukru lawendowego:
-
7Umieść cukier i liście lawendy w moździerzu i ubijaj do uzyskania jasnego koloru fioletowego. Zrób to tuż przed podaniem, ponieważ kolor szybko się zmienia.