- Warzywa
Składniki
- 1 dynia, około 1,2-1,4 kg
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- 750 g Ricotta
- 3 jajka, średnie
- 100 g tartego parmezanu
- Sok i skórka z 2 cytryn
- 2 łyżki posiekanej szałwii
- Białe wino, opcjonalne
- Sól i czarny pieprz, świeżo zmielone
- Gałka muszkatołowa
- 200 g startej mozzarelli
- 250–300 g wstępnie ugotowanego makaronu lasagne
- 100 g pestek dyni
- Smażona szałwia
-
Przygotowanie
-
1Umyj i przekrój dynię, usuń pestki. Pokrój dynię na ćwiartki, a następnie pokrój wnętrzne na wąskie paski na desce do krojenia. Odłóż kilka pasków do dekoracji.
-
2Umieść ricottę w misce razem z jajkami, połową startego parmezanu, sokiem z cytryny i skórką, szałwią, oliwą z oliwek i białym winem i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj ponownie do uzyskania gładkiej konsystencji.
-
3Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C lub 180°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem. Rozsmaruj część mieszanki ricotta na dnie prostokątnego naczynia Heritage Le Creuset i przykryj arkuszami makaronu. Rozsmaruj część mieszanki ricotta na makaronie i na wierzchu połóż warstwę pasków z dyni, a następnie posyp mozzarellą. Dodaj kolejną warstwę makaronu i ponownie nałóż mieszankę ricotta, dynię i ser. Kontynuuj układanie warstw.
-
4Przykryj lazanię folią aluminiową i piecz na środkowym poziomie przez około 30 minut. W międzyczasie posiekaj grubo pestki dyni. Po 30 minutach usuń folię aluminiową, rozłóż pozostałe paski dyni, pestki dyni oraz pozostały parmezan i mozzarellę, skrop oliwą z oliwek.
-
5Piecz odkryte przez kolejne 10–15 minut. Przed podaniem posyp smażoną szałwią
-
6Porada: Lazania to także wspaniały dodatek do jagnięciny.