Letni talerz z przystawkami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Mniej niż 30 minut Mniej niż 30 minut
PORCJE
2-4 2-4
Letni talerz z przystawkami
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Dip jogurtowy z bakłażana:
  • 2 średnie bakłażany, całe
  • 250 g jogurtu naturalnego, tłusty
  • 10 g natki pietruszki, posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki, wędzonej
  • sól i świeżo zmiażdżony czarny pieprz do smaku
Kremowy dip tofu z burakami:
  • 3 małe lub średnie bulwy buraków, obrane
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 gałązki tymianku
  • 140 g tofu
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Hummus z pieczoną marchewką i orzechami makadamia:
  • 3 duże marchewki, obrane
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 50 g orzechów makadamia, prażonych i posiekanych
  • 100 g hummusu, kupiony gotowy
Dip z groszku i pistacji:
  • 50 g prażonych orzechów pistacjowych
  • 200 g groszku, blanszowanego
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 60 ml oliwy z oliwek
Dip z twarogu i wędzonego łososia:
  • 250 g kremowego sera śmietankowego (temperatura pokojowa)
  • 6 rzodkiewek, drobno startych
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 90 g wędzonego pstrąga lub wędzonego łososia, drobno posiekanego
  • Przygotowanie

  • 1
    Dip jogurtowy z bakłażana:
  • 2
    Zgrillować bakłażana w piekarniku, aż będą czarne i całkowicie przypieczone na zewnątrz. Umieścić w misce i przykryć folią spożywczą.
  • 3
    Wymieszać pozostałe składniki w dużej misce. Po schłodzeniu zdjąć spaloną skórkę z bakłażanów, z grubsza posiekać miąższ i dodać jogurtu. Wszystko dobrze wymieszać. 
  • 4
    Kremowy dip tofu z burakami:
  • 5
    Pokroić buraki i wymieszać je z miodem, oliwą z oliwek, tymiankiem i przyprawami, następnie zawinąć je w folię aluminiową.
  • 6
    Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Piec buraki przez 20 minut, do czasu aż będą miękkie. Odłożyć do ostygnięcia.
  • 7
    Zbendować pieczone buraki, tofu, skórkę z cytryny i sok w blenderze. Dodać trochę wody, według uznania. Doprawić do smaku. 
  • 8
    Hummus z pieczoną marchewką i orzechami makadamia:
  • 9
    Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Pokroić marchewki na małe kawałki, doprawić do smaku, dodać oliwy z oliwek i czosnku, zawinąć w folię aluminiową. Piec w folii przez 20 minut, aż marchewki będą miękkie. Poczekać do ostygnięcia.
  • 10
    Piec orzechy makadamia na tacy w piekarniku przez 1-2 minuty. Od czasu do czasu przesuwając blachę do pieczenia, aby orzechy stały się równomiernie złotobrązowe. Upewnić się, że orzechy się nie palą.
  • 11
    Po schłodzeniu zblendować orzechy i marchewkę z hummusem w blenderze na krem. Doprawić do smaku. 
  • 12
    Dip z groszku i pistacji:
  • 13
    Zblendować wszystkie składniki w blenderze na krem. Doprawić do smaku i skroplić sokiem z cytryny.
  • 14
    Wskazówka od kucharza: Aby uzyskać wegańską alternatywę, możesz również użyć zblendowanego dojrzałego awokado. 
  • 15
    Dip z twarogu i wędzonego łososia:
  • 16
    Wymieszać wszystkie składniki oprócz pstrąga lub łososia.
  • 17
    Tuż przed podaniem ostrożnie posiekać pstrąga lub łososia i wymieszać z dipem. Odłóżyć trochę ryb do dekoracji.