- Warzywa
Składniki
- 2 średnie bakłażany, całe
- 250 g jogurtu naturalnego, tłusty
- 10 g natki pietruszki, posiekanej
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- sok z 1/2 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka mielonej papryki, wędzonej
- sól i świeżo zmiażdżony czarny pieprz do smaku
- 3 małe lub średnie bulwy buraków, obrane
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 gałązki tymianku
- 140 g tofu
- sok i skórka z 1 cytryny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 3 duże marchewki, obrane
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 50 g orzechów makadamia, prażonych i posiekanych
- 100 g hummusu, kupiony gotowy
- 50 g prażonych orzechów pistacjowych
- 200 g groszku, blanszowanego
- sok i skórka z 1 cytryny
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 60 ml oliwy z oliwek
- 250 g kremowego sera śmietankowego (temperatura pokojowa)
- 6 rzodkiewek, drobno startych
- sok i skórka z 1 cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 90 g wędzonego pstrąga lub wędzonego łososia, drobno posiekanego
-
Przygotowanie
-
1Dip jogurtowy z bakłażana:
-
2Zgrillować bakłażana w piekarniku, aż będą czarne i całkowicie przypieczone na zewnątrz. Umieścić w misce i przykryć folią spożywczą.
-
3Wymieszać pozostałe składniki w dużej misce. Po schłodzeniu zdjąć spaloną skórkę z bakłażanów, z grubsza posiekać miąższ i dodać jogurtu. Wszystko dobrze wymieszać.
-
4Kremowy dip tofu z burakami:
-
5Pokroić buraki i wymieszać je z miodem, oliwą z oliwek, tymiankiem i przyprawami, następnie zawinąć je w folię aluminiową.
-
6Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Piec buraki przez 20 minut, do czasu aż będą miękkie. Odłożyć do ostygnięcia.
-
7Zbendować pieczone buraki, tofu, skórkę z cytryny i sok w blenderze. Dodać trochę wody, według uznania. Doprawić do smaku.
-
8Hummus z pieczoną marchewką i orzechami makadamia:
-
9Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Pokroić marchewki na małe kawałki, doprawić do smaku, dodać oliwy z oliwek i czosnku, zawinąć w folię aluminiową. Piec w folii przez 20 minut, aż marchewki będą miękkie. Poczekać do ostygnięcia.
-
10Piec orzechy makadamia na tacy w piekarniku przez 1-2 minuty. Od czasu do czasu przesuwając blachę do pieczenia, aby orzechy stały się równomiernie złotobrązowe. Upewnić się, że orzechy się nie palą.
-
11Po schłodzeniu zblendować orzechy i marchewkę z hummusem w blenderze na krem. Doprawić do smaku.
-
12Dip z groszku i pistacji:
-
13Zblendować wszystkie składniki w blenderze na krem. Doprawić do smaku i skroplić sokiem z cytryny.
-
14Wskazówka od kucharza: Aby uzyskać wegańską alternatywę, możesz również użyć zblendowanego dojrzałego awokado.
-
15Dip z twarogu i wędzonego łososia:
-
16Wymieszać wszystkie składniki oprócz pstrąga lub łososia.
-
17Tuż przed podaniem ostrożnie posiekać pstrąga lub łososia i wymieszać z dipem. Odłóżyć trochę ryb do dekoracji.