- Warzywa
Składniki
- 50 g brokułów
- 50 g groszku cukrowego
- 50 g świeżego groszku
- 75 g zielonych szparagów
- ½ cytryny (najlepiej bio)
- 1 zielony pomidor
- 10 g masła
- 2–3 łyżki bulionu warzywnego
- Sól i pieprz
- Gałka muszkatołowa
- 1–2 łyżki oliwy z oliwek
- Liście bazylii
-
Przygotowanie
-
1Umyj brokuł i potnij go na małe różyczki. Umyj groszek cukrowy, dłuższe strączki przekrój na pół. Odkrój oba końce szparagów. Wyjmij groszki ze strąków.
-
2Blanszuj brokuły, groszek cukrowy, szparagi i groszek przez 2–3 minuty w posolonym wrzątku. Odcedź i opłucz warzywa.
-
3Zetrzyj drobno skórkę z ½ cytryny i wyciśnij 2 łyżki soku.
-
4Roztop masło na płytkiej patelni ze wzmocnioną powłoką nieprzywierającą o średnicy 22 cm, później podsmaż pomidora i dodaj pozostałe warzywa. Dodaj 2–3 łyżki bulionu warzywnego i podgrzej. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Dodaj skórkę z cytryny, polej oliwą z oliwek i podaj z liśćmi bazylii.