Letnia sałatka warzywna z cytryną

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS GOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
PORCJE
1-2 1-2
Letnia sałatka warzywna z cytryną
Wysokiej jakości warzywa robią naprawdę wielką różnicę.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 50 g brokułów
  • 50 g groszku cukrowego
  • 50 g świeżego groszku
  • 75 g zielonych szparagów
  • ½ cytryny (najlepiej bio)
  • 1 zielony pomidor
  • 10 g masła
  • 2–3 łyżki bulionu warzywnego
  • Sól i pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • 1–2 łyżki oliwy z oliwek
  • Liście bazylii
  • Przygotowanie

  • 1
    Umyj brokuł i potnij go na małe różyczki. Umyj groszek cukrowy, dłuższe strączki przekrój na pół. Odkrój oba końce szparagów. Wyjmij groszki ze strąków.
  • 2
    Blanszuj brokuły, groszek cukrowy, szparagi i groszek przez 2–3 minuty w posolonym wrzątku. Odcedź i opłucz warzywa.
  • 3
    Zetrzyj drobno skórkę z ½ cytryny i wyciśnij 2 łyżki soku.
  • 4
    Roztop masło na płytkiej patelni ze wzmocnioną powłoką nieprzywierającą o średnicy 22 cm, później podsmaż pomidora i dodaj pozostałe warzywa. Dodaj 2–3 łyżki bulionu warzywnego i podgrzej. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Dodaj skórkę z cytryny, polej oliwą z oliwek i podaj z liśćmi bazylii.