Lody mleczne z ananasem i miodem lawendowym

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
CZAS GOTOWANIA
Ponad 2 godz. Ponad 2 godz.
PORCJE
1-2 1-2
Lody mleczne z ananasem i miodem lawendowym
Jasne lody ananasowe z kruszonką migdałową, z nutką aromatycznego lawendowego sosu miodowego
Główne SKŁADNIKI
  • Orzechy i Nasiona
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

DO LODÓW
  • 1 duży dojrzały ananas
  • 300 ml mleka migdałowego, niesłodzone
  • 150 g lawendowego miodu
SOS
  • 1 pomarańcza
  • 30 g lawendowego miodu
DO DEKORACJI
  • 1⁄4 pęczka mięty
  • 40 g cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Odrobina margaryny
KRUSZONKA MIGDAŁOWA
  • 25 g płatków migdałowych
  • 40 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 1/2 łyżki wody
  • 1 mała szczypta soli
  • Przygotowanie

  • 1
    Obierz ananas i usuń twardy środkowy rdzeń. Pokrój jedną czwartą ananasa na cztery cienkie plasterki, przykryj je i odstaw na bok. Pokrój pozostały ananas (około 700 g) w kostkę i zamroź przez 4 godziny.
  • 2
    Należy dobrze schłodzić mleko migdałowe. Drobno zmiksuj mrożone kostki ananasa, mleko migdałowe i miód, a następnie wlej do Formy Le Creuset. Zamrażaj lody przez 1 godzinę.
  • 3
    Aby przygotować sos, wyciśnij sok z pomarańczy. Wlej miód z sokiem pomarańczowym do małego rondla, podgrzej i lekko zredukuj.
  • 4
    Odłóż kilka liści mięty na dekorację. Wymieszaj cukier z pozostałymi liśćmi mięty Posyp plastry ananasa cukrem pudrem. Smaż je na margarynie na patelni grillowej przez 1–2 minuty.
  • 5
    W międzyczasie odstaw lody do rozmrożenia na około 5 minut. Odkrój jeden grubszy plaster lodów i przekrój na pół pod skosem. Przykryj pozostałe lody i ponownie zamroź. Ułóż plasterki grillowanego ananasa na talerzach z lodami na wierzchu. Przed podaniem przygotuj kruszonkę migdałową
  • 6
    Posyp cukrem miętowym, skrop każdą z nich odrobiną sosu miodowego, posyp kruszonką i do dekoracji użyj pozostałej mięty.
  • 7
    Aby przygotować kruszonkę migdałową podgrzej 28-centymetrową patelnię z żeliwa Le Creuset i smaż płatki migdałowe aż nabiorą złoto-brązowego koloru.
  • 8
    Przełóż je na talerz, a w garnku rozpuść w cukier z miodem i wodą. Gdy mieszanka cukru zmieni kolor na złoty, dodaj płatki migdałowe.
  • 9
    Wymieszaj wszystko razem i rozprowadź cienką masę na papierze do pieczenia, aby ostygła. Przed podaniem skrusz.
  • 10
    Wskazówki dotyczące gotowania:
  • 11
    Kruszonkę można przygotować z kilkudniowym wyprzedzeniem.
  • 12
    Ten deser wykorzystuje mleko migdałowe i jest odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy.