- Orzechy i Nasiona
Składniki
- 1 duży dojrzały ananas
- 300 ml mleka migdałowego, niesłodzone
- 150 g lawendowego miodu
- 1 pomarańcza
- 30 g lawendowego miodu
- 1⁄4 pęczka mięty
- 40 g cukru
- 1 łyżka cukru pudru
- Odrobina margaryny
- 25 g płatków migdałowych
- 40 g cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 1/2 łyżki wody
- 1 mała szczypta soli
-
Przygotowanie
-
1Obierz ananas i usuń twardy środkowy rdzeń. Pokrój jedną czwartą ananasa na cztery cienkie plasterki, przykryj je i odstaw na bok. Pokrój pozostały ananas (około 700 g) w kostkę i zamroź przez 4 godziny.
-
2Należy dobrze schłodzić mleko migdałowe. Drobno zmiksuj mrożone kostki ananasa, mleko migdałowe i miód, a następnie wlej do Formy Le Creuset. Zamrażaj lody przez 1 godzinę.
-
3Aby przygotować sos, wyciśnij sok z pomarańczy. Wlej miód z sokiem pomarańczowym do małego rondla, podgrzej i lekko zredukuj.
-
4Odłóż kilka liści mięty na dekorację. Wymieszaj cukier z pozostałymi liśćmi mięty Posyp plastry ananasa cukrem pudrem. Smaż je na margarynie na patelni grillowej przez 1–2 minuty.
-
5W międzyczasie odstaw lody do rozmrożenia na około 5 minut. Odkrój jeden grubszy plaster lodów i przekrój na pół pod skosem. Przykryj pozostałe lody i ponownie zamroź. Ułóż plasterki grillowanego ananasa na talerzach z lodami na wierzchu. Przed podaniem przygotuj kruszonkę migdałową
-
6Posyp cukrem miętowym, skrop każdą z nich odrobiną sosu miodowego, posyp kruszonką i do dekoracji użyj pozostałej mięty.
-
7Aby przygotować kruszonkę migdałową podgrzej 28-centymetrową patelnię z żeliwa Le Creuset i smaż płatki migdałowe aż nabiorą złoto-brązowego koloru.
-
8Przełóż je na talerz, a w garnku rozpuść w cukier z miodem i wodą. Gdy mieszanka cukru zmieni kolor na złoty, dodaj płatki migdałowe.
-
9Wymieszaj wszystko razem i rozprowadź cienką masę na papierze do pieczenia, aby ostygła. Przed podaniem skrusz.
-
10Wskazówki dotyczące gotowania:
-
11Kruszonkę można przygotować z kilkudniowym wyprzedzeniem.
-
12Ten deser wykorzystuje mleko migdałowe i jest odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy.